Яке церковне свято 5 листопада: що сьогодні дівчині зробити, щоб щасливо заміж вийти? Іменини і прикмети

5 листопада за новим стилем віряни української православної церкви згадують мучеників Єпистиму та Галактіона. На цей день існує декілька прикмет та традицій. Іменини у Григоріїв

Неділя, 5 листопада – день, коли віряни православної української церкви вшановують пам’ять мучеників Єпистимії і Галактіона. До Нового, 2024-го року залишається 56 днів.

Галактіон та Єпистимія жили десь у 250 році нашої ери у Фінікії (місто Емес). Якщо вірити церковним переказам, батьки народили Галактіона дуже пізно. Вони довгий час були бездітними і лише після того, як похрестилися — змогли зачати сина.

5 листопада вшановують Пам'ять мучеників Галактіона та Єпистими
5 листопада вшановують пам’ять мучеників Галактіона та Єпистими

Виховували Галактіона в християнській вірі. Хлопець отримав дуже гарну освіту і міг би збудувати собі блискучу кар’єру. Але його вибором стала самотність і молитва.
Юнак був заручений з дівчиною на ім’я Єпистимія, але чомусь не спішив зробити їй пропозицію та офіційно побратися. Родина нареченої була цим дуже обурена, то ж Галактіон змушений був озвучити свою позицію.

Він розповів, що одружитися не може, бо Єпистимія — язичниця. Дівчина погодилась прийняти християнство, а похрестив її сам Галактіон.

Пройшов деякий час, чоловік та дружина вирішили роздати все своє майно нужденним, а самі — відправились на гору Публіон. Саме там були облаштовані чоловічий та жіночий монастирі. Галактіон з Єпистимією прийняли чернечий постриг та провели на тій горі декілька років.
Саме в той час в місті правив імператор Децій та їх намисник Секунда. Вони влаштовували гоніння на християн, а коли правитель дізнався про таємні обителі в горах — то відразу відправив туди своїх воїнів.

Ченці встигли втекти і сховались десь посеред гір. А ось Галактіон залишився в келії та потрапив на судилище. Побачивши це, вийшла зі свого укриття його дружина Єпистимія. Чоловіка та дружину примушували зріктися віри у Христа та сильно катували. Але марно. Свята Єпистимія та чоловік її – Галактіон, прийняли мученицьку смерть.

Чого краще не робити 5 листопада?

5 листопада слід відмовитись від вживання алкогольних напоїв. Пізнім вечором цього дня краще не відкривати двері у будинок, аби не накликати біду. Також не можна лаятися з близькими людьми.

За народними прикметами 5 листопада краще не починати важливих справ, не підписувати важливі документи та не робити дорогоцінних покупок.

Прикмети і традиції цього дня

Головні прикмети 5 листопада
Головні прикмети 5 листопада 2023 року

У неділю, 5 листопада, прийнято звертатись у молитві до святих Галактіона та Єпистимії. Жінки, що не мають діточок – можуть просити в них про вагітність. Молоді та незаміжні дівчата просять в святих послати їм доброго та чуйного чоловіка. Подружжя можуть сьогодні молитися про зміцнення шлюбу, залагодження непорозумінь та сварок.

В цей день, 5 листопада, селяни закінчували збір редьки, з якої готували в пісні дні різноманітні смачні страви, та додавали її до квашеної капустки. Щоб захистити свою оселю від нещасть — господині обходили всі кімнати та начитували молитви.

Ще один звичай на 5 листопада стосувався незаміжніх дівчат. Вважалося, якщо дівчина вип’є цього дня склянку теплого молока із медом — то її невдовзі очікує щасливе заміжжя. Невідомо, чи працювала ця прикмета насправді, але такий напій точно зможе врятувати від застуд та вірусів у зимовий період.

Згідно з народними прикметами, 5 листопада необхідно дивитись на погоду та робити прогнози на найближче майбутнє.

  • Якщо посипав з неба перший сніг – через 40 днів точно настане справжня зима;
  • Сніг випав та не розтанув — зима буде теплою;
  • Град 5 листопада — зима прийде наприкінці місяця;
  • Яскравий захід сонця — негожа погода буде триматись декілька днів поспіль;
  • Місяць вкритий імлою — негода буде довгою;
  • З півночі дмухає вітер — скоро слід чекати на похолодання;
  • Верба вкрилася інеєм — зима буде більш довгою, аніж зазвичай;
  • Всі дерева покрилися інеєм — скоро слід чекати на відлигу.

Іменини

Іменини 5 листопада святкують Григорії, Гавріїли, Тимофії, Галактіони, Тихони, Памфіли.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?