Яке церковне свято 6 листопада: що сьогодні зробити, аби в майбутньому році удачу за хвіст спіймати

В понеділок, 6 листопада, вірячи православної церкви згадують святителя Павла Сповідника, патріарха Константинопольского. Що можна просити у святого? Традиції та прикмети дня. Іменини

В понеділок, 6 листопада, коли до Нового року залишається всього 55 днів — православні християни згадують святого Павла Сповідника. Він жив у IV столітті та був патріархом і архієпископом у Константинополі.

6 листопада: день Павла Сповідника
6 листопада: день Павла Сповідника

Народився Павло в Солуні. До християнства хлопчик долучився з раннього дитинства, вже в юні роки багато часу присвячував молитвам. Всі навкруги вважали його мудрою та освіченою людиною, бо Павло зміг освоїти багато наук.

Коли пішов на вічний спокій патріарх Олександр — саме Павло очолив патріаршу кафедру. Це сталося саме за тих часів, коли християни на сході Римської Імперії піддавалися гонінням та тортурам з боку аріан-єретиків, що діяли при всілякій підтримці імператора Констанція. Він правив східною частиною Римської Імперії та наказав, щоб Павла незаконно усунули з його посту. На місце святого поставили аріанина Євсевія. Але незабаром той помер і Павло зміг повернутись до Костянтинополя. Але імператор Костанцій знову його прогнав, тому святитель був змушений відправитись до Риму.

В західній частині Римської імперії правив імператор Констант. Він написав своєму колезі зі східної частини грізного листа та вимагав повернути Павла. Ці погрози спрацювали і святий знову зміг обійняти свою посаду. На ній він пробув до того моменту, поки його захисника — імператора Константа, не вбили.

Потім Павла знов погнали зі столиці Римської імперії. Він був засланий у Вірменію, де в 350 році, в місті Кукуз — помер від тортур, вчинених аріанами прямо під час літургії.

В 381 році мощі святого Павла Сповідника були перенесені в Константинополь царем Феодосієм Великим. Довгий час вони знаходились там, і лише в 1326 році їх перенесли до Венеції. Саме в цьому місці мощі Павла зберігаються і донині.

Іменини

Іменини 6 листопада у Павла, Костянтина, Василя та Миколи
Іменини 6 листопада у Павла, Костянтина, Василя та Миколи

6 листопада за новим стилем Іменини святкують Павло, Василь, Мотрона, Серафима, Єфросинія, Олександра, Олеся, Аліса, Анатолій, Клавдія, Гавриїл, Віктор, Арсеній, Микола, Костянтин, Микита, Герман, Лука.

Прикмети 6 листопада

Голуби воркують 6 листопада - до теплої погоди
Голуби воркують 6 листопада – до теплої погоди

Прикмети на 6 листопада дозволяють спрогнозувати погоду на найближчий час та зиму:

  • Якщо випав перший сніг – прийдешня зима вдасться сніжною, але теплою;
  • Побачили воркуючих голубів – це до теплої погоди;
  • Ворони збираються в зграї — це до снігу;
  • Тепла погода цього дня означає, що сильних холодів взимку точно не буде.

В народному календарі 6 листопада відзначають Павлів день. Деякі православні християни називають його ще днем Павла Льодостава. Вважалося, що саме з цього дня на річках та озерах з’являлася перша крига. А ще наші пращури вірили, що Павло Сповідник самостійно спускається на землю, аби вкрити водойми крижаним покривалом.

В цей день за народними повір’ями — треба вбратися в якусь обновку або ж нещодавно випраний, чистий одяг. Тоді в прийдешньому році вас буде скрізь і всюди переслідувати удача.

6 листопада гроші краще не позичати
6 листопада гроші краще не позичати

Усі обіцянки, що даються 6 листопада, слід обов’язково виконувати. Від споживання м’яса сьогодні краще відмовитись — щоб хворобу на себе не накликати. А ось яйця або страви з них – їсти можна, бо це — до великого здоров’я.

Чого сьогодні не можна робити?

Сьогодні не можна ображати тварин
Сьогодні не можна ображати тварин

В перший день нового тижня, 6 листопада — краще відмовитись від сварок, дальніх поїздок.

Не можна підвищувати голос на літніх людей, ображати тварин та пліткувати. Також не слід відмовляти нужденним людям у допомозі.

В народі вважають, що цього дня жіночкам не можна прати та займатися важкою хатньою роботою. Також не варто робити великих покупок або давати гроші у борг.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?