Хто увімкнув Північне сяйво на сході України та до чого тут Сонце? Розповідає астроном з Харкова

В ніч на 6 листопада у небі України запалало яскраво-рожеве північне сяйво. Його бачили у багатьох містах Донецької, Харківської та інших областей України. Хто запалив небо ? Читайте далі

Вночі 6-го листопада небо України стало яскраво-рожевим. Жителі багатьох міст і містечок Донецької, Харківської, Київської та інших областей країни побачили дуже красиве и незвичайне для України оптичне явище. Північне сяйво “Аврора” вперше з’явилося о 19.30 вечора 5 листопада у декількох містах (Донецьк, Добропілля, Краматорськ, Слов’янськ).

В ніч на 6 листопада в небі України було Північне сяйво
В ніч на 6 листопада в небі України було Північне сяйво

Взагалі то такий оптичний ефект, як північне сяйво — є нетиповим для європейського континенту. Але іноді трапляються дива. Астроном харківського планетарію Володимир Кажанов розповів, хто став тим чарівником, який на початку листопада зробив українцям новорічну різнокольорову виставу. За його словами — північне сяйво запалило вночі… Сонце. Справа — в потужній геомагнітній бурі, пов’язаній з викидом корональної маси, яка сталася на Сонці декілька днів тому і досягла поверхні Землі саме вночі з 5 на 6 листопада.

Хто запалив небо в ніч на 6 листопада?
Хто запалив небо в ніч на 6 листопада?

Експерт зазначає, що спрогнозувати появу такого оптичного явища вкрай складно і одночасно наголошує:

— Це явище природи буде повторюватись у майбутньому.

Зазвичай північне сяйво з’являється на відстані 25-30ºC від земних магнітних полюсів, але ж Україна знаходиться зовсім в іншій широті: 52ºC — 44 ºC, тому в нас його вважають дуже рідкісним явищем. Цей оптичний ефект виникає у верхніх шарах земної атмосфери як результат впливу нескінченних потоків заряджених частинок Сонця, які магнітним полем спрямовуються прямо до полюсів.

Яскраво-рожеве Північне сяйво
Яскраво-рожеве Північне сяйво

До речі, за 2023 рік північне сяйво на території України фіксують вже вдруге. Вперше рожеві плями у нашому небі запалали 24 квітня. Тоді полярне сяйво змогли побачити українці, що мешкають в північних регіонах країни, на Хмельниччині та Львівщині.

 

Нові статті

Схожі статті

Величезна тераса, басейн та дизайнерський інтерʼєр: Лілія Ребрик показала, як виглядає її розкішний маєток

Незважаючи на власну квартиру в Києві, телеведуча Лілія Ребрик надає перевагу заміському будинку: як виглядає двоповерховий маєток із величезною територією?

Українська Леді Гага “ризикує” стати тещею: донька Камалії Мірабелла вже має залицяльника – хто він (ФОТО)

Співачка Камалія знов поїхала на зустріч із доньками-двійнятами. 10-річні Мірабелла та Арабелла зраділи смаколикам від мами. Згодом зʼясувалось, що в однієї із сестер… зʼявився залицяльник. Хто це?

Прожили разом понад 10 років, а діточок не народили: історія кохання і невдалого материнства Руслани Писанки

Були щасливими у шлюбі, але все пішло не так, як вони собі планували: Ігор Ісаков поділився спогадами про знайомство та подружнє життя з Русланою Писанкою, якої не стало.

“Без Пономарьова не було б такої Марічки”: все почалося з “Голосу країни” – історія доньки Назарія Яремчука

31-річна співачка Марія Яремчук стала відомою не тільки завдяки батькові, Назарію Яремчуку. Велику роль в творчому становленні талановитої дівчини зіграв і… Олександр Пономарьов.