Яке церковне свято 7 листопада, у вівторок: як поводити себе сьогодні з птахами, щоб нещастя вас оминали?

У вівторок, 7 листопада, християни православної церкви згадують мученика Феодота з Мелітіні, а ще — прислухаються до півнів. Хто в цей день святкує Іменини? Докладніше — у нашому матеріалі

Вівторок, 7 листопада в новому церковному календарі — день пам’яті мученика Феодота. Він жив у 3-4 столітті нашої ери в одному з містечок Анатолії (Мелітіні). Займався Феодот корчмарством (продавав вино). Оточуючі знали його як щедрого та доброго хлопця, який завжди допомагав хворим та нужденним людям. Феодот власноруч поховав сімох мучениць, що втопилися в морі, а також за власні кошти викуповував з полону вірян. А ще він відвідував в’язнів у тюрмах.

7 листопада: день Феодота
7 листопада: день Феодота

Язичники затримали Феодота за те, що він вірив у Христа. Його піддали жорстоким катуванням, а влада примушувала хлопця відмовитись від християнської віри. Але Феодот не згодився поклонятися ідолам та залишився непохитним. Тоді його катували, а після мученицької смерті викинули в смітник.

В народному календарі 7 листопада називають днем Федота Льодостава. Вважалося, що він сковує кригою річки, озера та інші водойми. Інші назви свята — “Зимородок”, “Федот Корчемник”.

Прикмети дня

Якщо 7 листопада півень голосно співає – буде тепло
Якщо 7 листопада півень голосно співає – буде тепло

На сьомий день листопада існує декілька прикмет, які пов’язані з погодою та льодоставом на річках.

  • якщо цього дня на річці стає лід — наступного року можна очікувати на великий врожай зерна;
  • півні співають голосно — скоро слід очікувати на потепління;
  • ожеледиця з’явилася на дорогах — прийдешні морози залишаться надовго;
  • якщо на Феодота йде густий сніг — весною розіллються річки;
  • якщо крига на річках встає грудками, а на дорогах з’являються купини зі снігу — наступне літо буде хлібним;
  • галки дуже голосять — скоро прийде снігопад.

Іменини

Іменини 7 листопада
Іменини 7 листопада

7 листопада Іменини святкують Богдан, Василь, Валерій, Григорій, Георгій, Веніамін, Єгор, Євген, Іларіон, Іван, Костянтин, Кирило, Михайло, Максим, Олександр, Микола, Олексій, Павло, Опанас, Сергій, Федір, Теодор, Ян, Єлизавета.

Люди, народжені цього дня — це артистичні та сором’язливі натури. Вони не люблять знаходитись в центрі уваги, та завжди обирають роботу наодинці, аніж в колективі. Талісмани людей, народжених в цей день — місячний камінь, перлини, опал, цитрин, аквамарин.

Що можна робити 7 листопада

7 листопада за народним календарем відзначають свято Феодота Льодостава. Жінки в цей день займалися рукоділлям. Вважалося, що це заняття приносить в родину добробут. Вагітним жінкам в цей день потрібно бути доброзичливими, бо така поведінка обіцяла їм швидкі та легкі пологи, а також — народження здорового немовляти.

А ще сьогодні в оселі влаштовували генеральне прибирання – щоб вимести з неї все погане разом із брудом та сміттям.

Чого краще сьогодні не робити?

7 листопада рибацький улов краще не продавати
7 листопада рибацький улов краще не продавати

Риболови 7 листопада не продавали свій улов. Згідно народним віруванням – якщо віддати зловлену сьогодні рибу — наступного разу рибацька удача відвернеться і нічого вловити не вдасться.
А ще в цей день не можна сваритися на птахів та проганяти їх від оселі — бо це може накликати на володарів будинку великі нещастя. Щоб не виникали проблеми зі здоров’ям – 7 листопада краще утриматись від сварок та лихослів’я.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?