Яке церковне свято 8 листопада: що сьогодні треба робити, щоб сил набратись до Різдвяного посту?

У середу, 8 листопада, християни православної церкви України святкують Собор Архістратига Михаїла. Що попросити в цього святого у молитві? Прикмети, традиції та Іменини цього дня

В церковному календарі за новим стилем 8 листопада відзначено святом Архістратига Михаїла. Вперше це свято стали відзначати у IV столітті, а започаткували його в Лаодикійському соборі. Така дата була обрана не випадково, бо за старовинними традиціями листопад – це дев’ятий за рахунком місяць (раніше Новий рік починався у березні), а число дев’ять символізувало ангельські чини. Восьме ж число, в яке зараз відзначають Собор Архістратига Михаїла — саме та дата, згідно з церковними переказами, коли усі Небесні сили малиб зібратись на Страшний суд.

В Писанні Архістратига Михайла зображають, як борця проти безбожників та самого Диявола та величають “вождем воїнства Господнього”. До речі, в Україні існує ще одне свято Михайла. Його називають Михайловим Чудом та святкують 6 вересня.

8 листопада християни відзначають собор Архистратіга Михаїла
8 листопада християни відзначають собор Архистратіга Михаїла

Архангел Михаїл — один із самих вшанованих святих у православному християнстві. За церковними переказами — коли Бог створював ангелів, то один з них загордився, а Михайло звалив його з небес списом. Вже на Землі цей Ангел перетворивсь на Диявола. Саме тому в християнських традиціях Михаїла вважають переможником Сатани. На іконах його зображають як молодого чоловіка в обладунках зі списом або мечем в руці. Саме за допомогою його він скидає з неба Диявола.

Окрім Михаїла 8 листопада вшановують пам’ять інших Архангелів (Гавріїла, Рафаїла, Селафіїла, Єгудіїла, Єріміїла, Варахіїла). Всі ці святі зміцнюють силу в Іісуса Христа та його проповіді.

Прикмети 8 листопада

якщо на хвойних деревах немає шишок — зима буде теплою
якщо на хвойних деревах немає шишок — зима буде теплою

На 8 листопада існує декілька прикмет:

  • мороз вранці говорить про те, що в грудні та січні все навкруги засипе снігом;
  • вранішній туман говорить про швидке настання тепла;
  • сніжну зиму слід очікувати, якщо вранці на деревах та траві помітний іній;
  • морозна зима буде, якщо 8 листопада видається теплим та сонячним;
  • якщо шишки на хвойних деревах майже відсутні  зима пройде без снігу та сильних морозів;
  • червона зоря вказує на скорі та затяжні холоди;
  • потепління в цей день свідчить про теплу зиму із відлигами;
  • день вдається сніговим та холодним — можна очікувати на таку ж саму весну.

В народному календарі 8 листопада — Михайлів День.  Відсьогодні тепла можна не очікувати до самої весни.

Іменини

Іменини 8 листопада
Іменини 8 листопад

В церковному календарі Іменини 8 листопада святкують Марфа, Михайло, Гавріїл, Рафаїл, Павло. Люди, що народились в цей день, мають яскравий талісман — камінь рубін. В стародавній Індії його вважали каменем Сонця. Вогонь рубіна підтримує в людині цілеспрямованість та енергію. Він здавна є символом здоров’я.

Що можна робити в цей день?

8 листопада можна ходити до православного храму та молитися. Також дозволяється читати молитви біля домашніх іконостасів. До Архангела Михайла звертаються із різними проханнями. Наприклад, просять в нього захисту від темних сил, таємних ворогів, несправедливості та стихії.

Всі, хто чекає на рішення суду – також можуть звернутись до Михайла в молитві. Адже саме він на Страшному суді вирішує подальшу долю людських душ, та відправляє їх або в рай, або в пекло.

В церквах 8 листопада замовляють молебні та читають молитви  за порятунок країни від лихих людей.

В стародавні часи у день Архистратіга Михаїла було прийнято ходити в лазню, аби змити всі свої гріхи. Сьогодні можна запрошувати в гості друзів та родичів.

Чого краще сьогодні не робити?

в цей день краще не брати до рук гострі предмети
в цей день краще не брати до рук гострі предмети

У середу, 8 листопада, краще відмовитись від:

  • миття голови, бо вважалося, що ця процедура “весь розум змиє”;
  • будь-якої роботи, що виконується задля вигоди;
  • сварок та лихослів’я;
  • скарг на власну лиху долю;
  • скупості (якщо вас просять про допомогу — не відмовляйте, надайте її);
  • використання гострих та колючих предметів (не можна пиляти або рубати будь-що, бо можна поранитися).

Взагалі то свято Архистратіга Михаїла має свій сенс, який полягає у прагненні до святої чистоти власних думок та помислів. Сьогодні краще відмовитись від будь-якої роботи та відкласти її на завтра. В свято Архистратіга Михаїла  праця вважається гріхом. Цей час наданий людям для того, щоб вони відпочили та набралися сил перед довгим Різдвяним Постом.

 

 

 

Нові статті

Схожі статті

В Україні з’явиться доступне житло в оренду для українців: хто зможе стати учасником соціальної програми

В України хочуть запровадити новий різновид оренди житла – так званої соціальної. Що це за оренда і хто зможе прийняти участь в програмі? "Один Факт" розповість про нову ініціативу детальніше.

“Головне кохання мого життя”: 48-річна Наталія Могилевська пригадала перший шлюб, в якому пробула рік

Наталія Могилевська доволі багато з ким крутила романи, але також у неї було два офіційних шлюби та першим її чоловіком був Дмитро Чалий - як він виглядає та що про нього відомо?

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: вдача буде з вами – головне триматися за свою мету

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: зірки радять вірити в свою мрію, адже так вона обов'язково здійсниться. Астрологічний прогноз.

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?