Що за церковне свято 9 листопада: що сьогодні зробити зі старими речами, щоб щастя завжди було з вами?

Четвер, 9 листопада — день, коли християни православної української церкви вшановують пам'ять преподобної Матрони Константинопольскої. Прикмети і традиції дня. Хто сьогодні святкує Іменини?

В четвер, 9 листопада, віряни православної церкви вшановують пам’ять преподобної Матрони Константинопольскої. Ця жінка народилась в 392 році нашої ери у Східній Римській Імперії. Її родина була благочестивою.

Преподобна Матрона Константинопольска
Преподобна Матрона Константинопольска

В доволі молодому віці Матрона вийшла заміж за багатого чоловіка. Невдовзі в їх родині народилася донечка і після цього жінка переїхала до Константинополя. Чоловік її постійно займався справами, а Матрона присвячувала вільний час відвідуванню храму, та дуже багато молилася. Саме в Константинополі жінка долучилась до богоугодного життя та постів. Така поведінка та захоплення церквою дуже не сподобались чоловіку Матрони.

Після довгих роздумів преподобна Матрона вирішила піти до монастиря. Свою доньку вона перед тим віддала на виховання одній знайомій. А щоб чоловік не зміг її відшукати — вирішила стати євнухом Вавилом та відправилася в чоловічий монастир.

Ігумен того монастирю невдовзі розкрив таємницю Матрони. Йому наснився сон про те, що Вавил насправді — жінка. Також ченці монастирю помітили, що в євнуха проколоті мочки вух. Тоді ігумен рекомендував Матрону до жіночого монастирю, що знаходився в сусідньому місті. Вона перебирається в жіночу обитель, але невдовзі її там знаходить чоловік. Тому черниця змушена була тікати. Спочатку її шлях проліг до Єрусалима, потім Матрона добралася до гори Синай, а вже звідти попала в Берит.

Саме тут жіночка заснувала жіночий монастир и стала керівницею. В цьому місті Матрона пробула до самої смерті свого чоловіка. Потім було повернення до Константинополя, в якому Матрона заснувала ще один монастир. В ньому черниця прожила все життя. Померла Матрона у віці 100 років.

За новим церковним стилем 9 листопада також вшановують пам’ять ікони Божої Матері “Скоропослушниця”, що зберігається в монастирі Дохіар, що на горі Афон. Якщо вірити церковним писанням — ця ікона з’явилася в X столітті. В переказах є історія про чудотворне зцілення одного з ченців монастирю за допомогою цієї ікони. Сталася вона в 1664 році. Вночі трапезар Ніл проходив повз ікону зі скіпкою. Неочікувано він почув голос, який просив не коптити ікону запаленою скіпкою. Ніл вирішив, що це хтось із братії пожартував і не взяв до уваги знамення. Невдовзі його покарали сліпотою. Тоді трапезар прийшов до ікони Божої Матері, щиро перед нею розкаявся та в той же час був зцілений. Йому знов почувся той самий голос, який наказав називати образ на іконі “Скоропослушницею”. Така назва була дана іконі за те, що вона являє швидку милість та виконує прохання тих, хто звертається до неї в молитві.

Прикмети на 9 листопада

Дощ цього дня - до великого врожаю пшениці
Дощ цього дня – до великого врожаю пшениці

Завдяки прикметам на день 9 листопада можна прогнозувати погоду на найближчий час та прийдешню весну:

  • якщо вранці випав туман — невдовзі можна чекати на тепло;
  • гілочки на деревах вкриті інеєм – за 2-3 дні вдарять морози;
  • сніг вкрив вологу землю — наступна весна буде теплою и ранньою;
  • якщо цього дня пішов дощ — то це до великого врожаю пшениці наступного року;
  • вранці на траві помітний іній — наступного року ніякого врожаю вівса не буде;
  • туман з ранку — до скорої відлиги;
  • пішов густий сніг — негода буде довгою.

Іменини та традиції дня

Іменини 9 листопада
Іменини 9 листопада у Олександрів

9 листопада Іменини у Олександра, Віктора, Дмитра, Антона, Матрони, Іллі, Тимофія, Семена, Федіра, Костянтина, Олексія, Йосипа, Порфирія, Івана.

Люди, що народились в цей день, мають талісман – кварцевий камінь котяче око. З давніх давен існувало повір’я, що камінчик оливково-зеленого кольору допомагає власнику зберігати здоров’я, а ще покращує розсудливість.

Що краще не робити 9 листопада?

Вважається, що 9 листопада не можна віддавати іншим людям старий та невипраний одяг. Сьогодні під забороною — тяжка фізична праця, а також — сварки з близькими людьми та друзями. Цього дня краще не планувати важливих зустрічей, бо все може піти шкереберть. Також в цей день краще не стригти волосся — щоб здоров’я не вкоротити. А ще 9 листопада треба більше часу приділяти роздумам та менше говорити.

Що сьогодні можна робити?

В четвер, 9 листопада — християни моляться святій Матроні. Її просять про здоров’я діточок та рідних. До ікони “Скоропослушниця” звертаються, якщо потрібно зцілення від кульгавості, сліпоти та інших хвороб. Були випадки, коли ця ікона посилала спасіння тим, хто знаходиться в полоні або потрапив у складні життєві обставини. Цього дня за традицією треба прощати одне одному всі образи.
В стародавні часи 9 листопада перебирали зимові теплі течі та віддавали непотрібний одяг тим, хто його потребує.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?