Яке церковне свято 10 листопада: чим сьогодні годують худобу, щоб вона зиму добре перезимувала

Православний щоденник на 10 листопада: українські віряни сьогодні згадують шість із 70-ти апостолів. До Нового року залишається 51 день. Головні прикмети для прогнозу погоди. Іменини і талісман дня

П’ятниця, 10 листопада – 314-й день року. За новим стилем церковного календаря християни православної церкви сьогодні згадують шістьох із 70-ти апостолів, серед яких є Родіон, Ераст, Олімп і Сосипатр.

Апостоли Родіон, Ераст, Кварт жили у I столітті. Їх обрали до апостолів із 70-ти осіб. Про цих святих майже не збереглось відомостей. Церковні перекази кажуть, що Ераст навчався православним наукам у самого апостола Павла та походив із багатої родини. До того, як увірувати в Христа, Ераст працював у Коринті економом. Апостол Павло обернув його до християнської віри і після цього Ераст разом із наставником почав подорожувати та сповідував усім людям слово Бога. Ераст вирішив залишити роботу в державній установі та перебратись до Єрусалиму, де облаштував життя в міській церкві.

Апостоли 3 із 70-ти: Ераст, Олімп та Родіон
Апостоли 3 із 70-ти: Ераст, Олімп та Родіон

Інший з 70-ти апостолів – Родіон, теж мав своїм наставником апостола Павла, а крім того – вважався його далеким родичем. Робив він єпископом у містечку Патрасе. За часів правління імператора Нерона християни сильно страждали за свою віру. Не оминули тортури і Родіона. Він пішов із життя через мучеництво приблизно в той же час, коли закатували святих Петра та Павла.

Сосипатр Іконійський працював єпископом Іконії, а крім того – читав проповіді на острові Керкірі. Правитель, що керував цим островом, наказав кинути Сосипатра у в’язницю. Але навіть там апостол не здався та продовжував проповідувати і обертати до християнства багатьох язичників.

Потім прийшов новий правитель і наказав стратити святого Сосипатра. Його кинули у киплячу смолу, але завдяки своїй вірі у Христа він залишивсь неушкодженим. Новий правитель побачив це диво і теж увірував. Після цієї події Сосипатр його похрестив.
В церковних переказах говориться, що апостол Сосипатр потім зміг навіть воскресити померлого сина правителя на тому ж острові.

Сосипатр Іконійський прожив до глибокої старості і зустрів свою смерть на тому ж острові.
Щодо інших апостолів, пам’ять яких шанують 10 листопада — то про них відомо ще менше інформації. Апостол Олімп був страчений у Римі. Апостол Тертій народився в Коринфі і за однією з версій займався переписами послань апостола Павла і перекладав їх на грецьку мову. А ще Тертій працював в Іконії єпископом. За християнську віру він прийняв мученицьку смерть.

Апостол Куарт згадується в посланні Павла до римлян лише один раз. За церковними переказами Куарт працював у Бейруті єпископом. Там він і помер, але до цього встиг за роки свого життя привернути до християнської віри багатьох язичників.

Прикмети на 10 листопада

Горобці 10 листопада голосно цвірінькають - очікуйте потепління
Горобці 10 листопада голосно цвірінькають – очікуйте потепління

Прикмети на 10 листопада дозволяють спрогнозувати погоду на найближче майбутнє.

  • іній випав на деревах — невдовзі прийдуть великі морози;
  • іній з’являється на деревах ввечері — це до рясного снігопаду;
  • дмухає сильний вітерець — незабаром можна чекати на хуртовини та різке похолодання;
  • стелиться по землі туман — скоро буде відлига;
  • голосно цвірінчать горобці — до теплої погоди;
  • в гніздах горобців забагато пуху — дуже скоро прийдуть холоди;
  • якщо на вишневих деревах ще є листя — тепло затримається надовго;
  • місяць вбрався в тьмяне коло – буде велика буря;
  • побачити білку в цей день – до теплої погоди.

За народним календарем 10 листопада відзначають день Родіона та Ераста. Наші предки вірили, що саме з цього дня йдуть до нас великі морози.

Традиції дня

Талісман людей, народженних 10 листопада: горний кришталь
Талісман людей, народженних 10 листопада: горний кришталь

В цей день, 10 листопада, у наших предків була традиція – ходити до храму, щоб освятити паляницю та сіль. Потім цими продуктами годували домашніх тварин. Вважалося, що освячений хлібець збереже здоров’я худоби та допоможе легко пережити холодну зиму.

На річках цього дня часто встановлювалася крига, але вона була тонкою та ламкою. В давнину вірили, що після Ераста приходять справжні холоди та морози.

В шести апостолів сьогодні просять про зміцнення віри. Святі допомагають у вирішенні складних проблем. За повір’ям — в цей день треба пригостити освяченою паляницею із сіллю тих, з ким посварилися. Це посприяє швидкому примиренню.

А ще у свято Родіона і Ераста було прийнято допомагати жебракам. З ними ділилися одягом та їжею. Вважалося, що ці люди – наближені до Господа і якщо вони помоляться за своїх благодійників, то їх молитви обов’язково будуть почуті.

Іменини

Іменини 10 листопада
Іменини 10 листопада

В п’ятницю, 10 листопада, Іменини за церковним календарем святкують Олександр, Олексій, Борис, Іван, Денис, Ганна, Михайло, Ольга, Микола, Петро, Костянтин, Орест, Прокофій, Родіон, Ераст.

Талісманом для тих людей, що народилися 10 листопада, є гірський кришталь. Цей різновид прозорого кварцу у Стародавній Греції називали сльозами божества. Камінчик, згідно з віруваннями, мав потужні магічні властивості.

Чого сьогодні не можна робити?

10 листопада не можна позичати гроші
10 листопада не можна позичати гроші

В 10-й день листопада слід відмовитись від сварок та склок. Сьогодні не можна пліткувати та використовувати лихі слова. Гроші в борг теж краще не давати. А ще не радять сьогодні відмовляти у допомозі нужденним.

Згідно з народними прикметами, цього дня краще не виходити із дому без зайвої потреби. Не можна виносити сміття та влаштовувати прибирання, бо з оселі можна вимісти увесь достаток. Згідно прикметам — сьогодні не слід вирушати у далеку дорогу, бо через погодні умови та хуртовини вона может вийти невдалою.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?