Яке церковне свято 11 листопада: що сьогодні з’їсти, щоб зима теплою була? Прикмети і традиції дня

В суботу, 11 листопада, православні християни вшановують пам'ять Феодора Студита. Хто сьогодні святкує Іменини, яким прикметам слід вірити і чого краще не робити? Деталі — вже у матеріалі

В суботу, 11 листопада, християни православної церкви вшановують пам’ять Феодора Студита. Цей святий народився в родині чиновника, у місті Константинополь, та здобув непогану освіту і шанував християнські традиції. В той час у суспільстві була дуже розвинена іконоборча єресь, тому рідні Феодора змушені були роздати своє майно та піти до монастиря.

11 листопада: день преподобного Феодора Студита
11 листопада: день преподобного Феодора Студита

Завдяки своєму дядькові, що працював ігуменом монастиря, Феодор прийняв чернечий постриг. На той час він вже був одружений на молодиці Ганні, тому і її залучив до чернецтва. Феодор Студит добре володів ораторським мистецтвом, постійно приймав участь у диспутах про іконовшанування. Завдяки тому, що хлопець добре знав християнські догми — йому вдавалося перемагати практично у всіх диспутах.

Пройшло трохи часу і Феодор теж став ігуменом. В суспільстві його всі знали як аскета, який стояв на захисті святинь та викривав пороки правителів. Наприкінці VIII століття Феодор оселяється разом із своїми учнями у Студійському монастирі та запроваджує там суворий Статут. За проведену велику роботу його прозвали “полум’яним Учителем Церкви”.

Яке церковне свято 11 листопада?
Яке церковне свято 11 листопада?

Феодору довелося пережити багато заслань. Імперські правителі постійно змінювалися, тому знов і знов відправляли святителя на заслання, бо практично кожен із них був іконоборцем. Якщо ж імператор шанував ікони — то повертав Феодора назад.

Церковні перекази кажуть, що Феодор Студит знав про свою смерть заздалегідь. Беспосередньо перед тим, як відійти у засвіти — святий скликав свою братію та наказав їм в подальшому шанувати ікони та зберігати православ’я.

За старим церковним стилем 11 листопада шанують пам’ять святої Анастасії Римлянині.

Прикмети цього дня

Якщо в небі багато зірочок - наступного року буде великий врожай грибів
Якщо в небі багато зірочок – наступного року буде великий врожай грибів

На 11 листопада існує декілька прикмет:

  • якщо гуси пішли на лід – до Різдва буде тепло;
  • вночі небо усіяне численною кількістю зірочок – наступного року буде багато грибів у лісах;
  • сонячний та теплий день — до похолодання;
  • тепла погода вказує на таку ж теплу зиму;
  • на вулиці пустився мокрий дощ або ж сніг — до грудня буде дуже тепло.

Традиції

Сьогодні всі молитви направляють преподобному ігумену Феодору Студиту. За часів свого життя він прославився багатьма чудотворними справами, тому в нього просять про захист від нападу звірів та раптових пожеж, а ще – допомоги у лікуванні  шлункових хвороб та проблем з органами дихання.

В стародавні часи саме в цей день намагалися завершити всі сільськогосподарські роботи на городі. Вважалося — якщо встигли зробити все, майбутній рік буде врожайним. Господині перебирали домашній посуд і прибирали тріснуті чашки і тарілки — щоб в будинку завжди був достаток і щастя ніколи його не оминало.

Сьогодні треба куштувати гарячий борщ
Сьогодні треба куштувати гарячий борщ

А ще 11 листопада існувала традиція варити борщ та обов’язково їсти його гарячим — щоб зима була теплою.

Іменини

Іменини 11 листопада 2023 року
Іменини 11 листопада 2023 року

Іменини 11 листопада святкують Віктор, Євгеній, Вікентій, Степан, Федір, Максим. Талісман дня – бурштин. З давніх давен вірили, що цей камінчик, що з’явився із застиглої смоли хвойних дерев — наділений магічною силою. Його часто використовували для створення талісманів або амулетів.

Чого 11 листопада не можна робити?

Талісман 11 листопада: бурштин та вироби з нього
Талісман 11 листопада: бурштин та вироби з нього

В суботу, 11 листопада, краще уникати сварок, пліток та заздрощів. Сьогодні не можна ображати тварин, довго спати і переїдати. За народними прикметами сьогодні краще не грати весілля, бо молодята дуже скоро розбіжаться. Також не бажано вживати алкогольні напої.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?