Яке церковне свято 12 листопада: кому сьогодні молитися, аби діти були щасливими і мали міцне здоров’я

В неділю, 12 листопада, християни згадують патріарха Іоана Милостивого. Це — 316 день року, до новорічних свят залишається повних днів. Хто сьогодні святкує Іменини та яким прикметам вірити?

Неділя, 12 листопада – день, коли християни православної церкви вшановують пам’ять патріарха Іоана Милостивого. Святий народився в родині губернатора, що працював на острові Кіпр. До аскетичного образу життя Іоан вдався після того, як у відносно молодому віці втратив дружину з дітьми.

Іоан не був ані ченцем, ані кліриком – але народ його любив за благочестя та доброту. В подальшому його обрали патріархом. Іоан роздав усе своє майно після того, як зійшов на престол та прийняв патріарший чин. На протязі всього свого життя він викуповував християн з полону. За це йому присвоїли прізвисько Милостивий.

12 листопада за новим стилем: День патріарха Іоана Милостивого
12 листопада за новим стилем: День патріарха Іоана Милостивого

Жив Іоан у VI столітті на острові Кіпр. На патріарший престол він зійшов в Олександрії, а кандидатуру його на цю високу посаду затвердив імператор Іраклій.

В 619 році до Єгипту вдерлися перси і погрозами намагалися змусити Олександрію до капітуляції. Іоан поїхав до Константинополя, аби попросити про допомогу у імператора. По дорозі туди патріарх зупинився у рідному містечку Амафунті і саме там зустрів свою смерть.
Мощі патріарха Іоана вважаються цілющими та чудотворними. Після смерті їх спочатку перенесли до Константинополя, а в 1249 році перевезли у Венецію. Частина мощів святого Іоана в подальшому знаходилась у Будапешті, а інша частина — на горі Афон.

Ікона Богородиці Милостива
Ікона Богородиці Милостива

Також 12 листопада за новим стилем відзначають день пам’яті Кіккської ікони Божої Матері “Милостива”. Це — одна з найбільш вшанованих чудотворних ікон Пресвятої Богородиці, що зберігаються на Кіпрі. Її назва походить від гори Кіккос, а малював святиню згідно з церковними переказами — апостол Лука.

На Кіпрі ікона Божої Матері “Милостива” опинилася у XI столітті. З того моменту вона зберігається в соборному храмі при Кіккському монастирі. Особливість цієї ікони в тому, що на ній зображено немовля, що бавиться на руках у Матері-Богородиці. А ще вона наполовину накрита завісою, що розшита золотом. Тож Лик Богоматері та її немовляти залишаються невидимими для людей. За деякими припущеннями — ікона була закрита приблизно у XVI столітті, а в описі Кіккського монастиря навіть є інформація, що всі, хто намагався відкинути золотий покрив – були тяжко покарані Пресвятою Матіррю Божою. Наприклад, в 1771 році ієромонах Іоан Родоносець намагався відкрити цю завісу та на декілька годин втратив мову і стояв стовпом, бо не міг зрушити з місця.
Після перевезення на Кіпр ікона Божої Матері “Милостива” отримала статус чудотворної, бо завдяки молитвам, звернутим до неї — вдавалось рятуватись від посухи, перешкоджати нашестю сарани та зцілювати бідних, малесеньких діточок та бездітних жінок. А ще церковні перекази кажуть, що молитва до цієї ікони допомагала врятуватись людям, що потрапили в шторм.

За старим стилем 12 листопада шанують пам’ять єпископа Зиновія та його сестри Зиновії. Також в цей день раніше згадували Озерянську ікону Божої Матері.

Народні прикмети на 12 листопада 2023 року

12 листопада - день виноградарів, виноробів та садівників України
12 листопада – день виноградарів, виноробів та садівників України

На 12 листопада існує декілька прикмет, за якими можна судити, як скоро випаде сніг та вдарять морози.

  • синичка підлетіла до вікна та всілась на підвіконні — невдовзі піде сніг;
  • синиці зранку пищать — скоро прийдуть великі морози;
  • на вулиці снігова пороша – до морозів;
  • випав сьогодні сніг — до пізньої весни;
  • за погодою цього дня можна судити, якою вона буде на початку грудня цього ж року;
  • снігопад буде точно, якщо хмари пливуть проти вітру;
  • якщо холодів сьогодні ще нема – весна прийде рано;
  • вранішня мряка — до вечірніх заморозків.

За народним календарем відзначають свято Іоана Милостивого або ж Іоана Снігового. В давнину вважалося, що саме в цей день мав би випасти перший великий сніг.

Традиції дня

12 листопада завершувався сезон весіль
12 листопада завершувався сезон весіль

З давніх давен наші предки вірили в те, що 12 листопада будь-які покупки будуть вдалими, а куплені речі прослужать довго. А ще серед пращурів існувало повір’я, що дівчина, яка не змогла знайти собі кавалера до 12 листопада — залишиться самотньою до самої Масниці.

В цю дату прийнято звертатися у молитві до Іоана Милостивого та просити його про здоров’я та щастя для власних дітей. Іконі Божої Матері “Милостива” моляться про зцілення від хвороб, кровотеч, безпліддя, сімейних проблем. Також ця ікона допомагає запобігти засусі.

Покупки, здійснені 12 листопада - будуть вдалими
Покупки, здійснені 12 листопада – будуть вдалими

В стародавні часи християни відправлялись до храмів та освячували лікувальні трави. А ще саме 12 листопада завершувався сезон весіль. Вони припинялися до святкування Масниці.

Іменини

Іменини 12 листопада 2023 року
Іменини 12 листопада 2023 року

За новим православним календарем Іменини сьогодні відзначають Афанасій, Борис, Олександр, Володимир, Дмитро, Данило, Костянтин, Іван, Матвій, Лев, Микола, Степан, Ян, Федір, Матвій, Сава, Леонтій, Омелян, Ніл.

Талісман 12 листопада: топаз
Талісман 12 листопада: топаз

Талісман для людей, що народились 12 листопада – напівдорогоцінний матеріал топаз. Він може мати різні відтінки — від блакитного до прозоро-молочного. В давні часи існувало повір’я, що топаз нібито полегшує хронічні захворювання. А ще цей камінчик символізував мудрість та дружбу.

Чого сьогодні не можна робити?

В цей день краще не заглядати до дзеркала. Гроші в борг давати не можна, бо фінансова вдача від вас відвернеться. Під забороною 12 листопада — важка фізична праця.
Сьогодні не можна лихословити та вдаватись до поганих думок. Згідно з народним повір’ям – в цей день не можна купувати новеньке взуття, бо це спричинить складнощі в особистому житті. Також слід відмовитись від дальніх подорожей – вони будуть невдалими.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?