Яке церковне свято 15 листопада: що не можна робити на початку Різдвяного посту? Прикмети і традиції дня

Середа, 15 листопада, за церковним календарем – свято Паїсія Величковського. Йде 319-й день року, а до новорічних свят залишається трохи більше місяця: 46 днів. Традиції, Іменини і прикмети

15 листопада за новим стилем православні християни шанують пам’ять Паїсія Величковського. Цей святий народився в 1722 році у Полтаві, пропагував аскетичний спосіб життя. Серед народу його називали православним старцем. З самого дитинства Паїсія виховували у християнській вірі, адже його батько працював протопопом в Успенському соборі.

15 листопада починається Різдвяний Піст
15 листопада починається Різдвяний Піст
Святий старець Паїсій Величковський
Святий старець Паїсій Величковський

До 1738 року хлопчик проходив навчання у Києві, але потім вирішив кинути освітні науки заради того, щоб поглибитися у вивчення київських монастирів. В 1739 році Паїсій приймає чернецтво та оселяється в Любецькому монастирі, де стає послушником. Невдовзі Паїсій свариться з ігуменом цього монастирю і залишає християнський заклад. Шлях святого лежить до Чорнобиля. В 1742 році Паїсій перебирається до Молдови, і починає жити в Тройстенському монастирі. Нарешті, він направляється до Афону, де висвячується в старці.

Народні прикмети і традиції

На 15 листопада існує чимало народних прикмет і повір’їв. Сьогодні дивляться на погоду та по ній прогнозують майбутні врожаї і погодні умови на найближчий час.

  • якщо 15 листопада земля вже вкрита товстим шаром снігу — то наступного року можна очікувати на великі врожаї;
  • коні в стійлах іржуть дуже гучно – добрий знак;
  • сильний вітер із поривами в цей день вказує на те, що така погода протримається до
  • самого свята Миколи (6 грудня);
  • сильні морози 15 листопада заморозять усю нечисту силу;
  • тепла та похмура погода цього дня – до суцільної негоди у травні наступного року.
15 листопада починається Різдвяний Піст
15 листопада починається Різдвяний Піст

За новим церковним календарем 15 листопада починається Різдвяний піст. Народ називає його ще Пилипівкою. Постування для православних християн — це спосіб підготувати своє тіло та дух до Різдва Христового. Тривалість Різдвяного Посту: 40 днів. Для кожного християнина цей час дуже важливий, а церква радить використовувати його не тільки для очищення тіла, а й заради турботи про душу. Протягом всього Різдвяного посту необхідно щоденно молитися. Адже молитва наближає нас до Бога.

Що сьогодні не можна робити?

Різдвяний піст-2023
Різдвяний піст-2023

15 листопада – перший день Різдвяного посту за новим церковним стилем. Відсьогодні забороняється їсти молочні продукти, яйця та м’ясо — до самого Різдва, яке відзначають цього року 25 грудня.
В цей день не варто відмовляти у допомозі тим, хто її потребує. Також в перший день Великого Посту не влаштовують гучні гуляння і святкування.

Іменини: як назвати малюка, що народився 15 листопада? Талісман цього дня

Іменини 15 листопада
Іменини 15 листопада

Іменини 15 листопада святкують Григорій, Варвара, Евстахій, Дмитро, Гурій, Іван, Маркел, Матвій, Паїсій, Микола, Микита, Степан, Петро, Хома, Пилип.

Люди, що народилися сьогодні, мають свій талісман — камінь обсидіан. Це камінчик вулканічного походження, який ще називають вулканічним склом. Він має гострі краї і був відомий людям ще за часів палеоліту. З обсидіану часто виготовляли захисні амулети.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?