Яке церковне свято 16 листопада: чому сьогодні прийнято гарно годувати гостей і не можна свистіти? Іменини

В четвер, 16 листопада – християни православної української церкви згадують апостола Матвія. Це – 320-й день року за григоріанським календарем. До новорічних свят залишається 45 днів (1.5 місяці)

В 16-й день листопада своє професійне свято відзначають працівники телебачення, зв’язку та радіо. На сьогодні існує декілька прикмет і традицій. Своє свято є і в церковному календарі. Детальніше — далі.

День у церковному календарі (новий стиль)

16 листопада за новим стилем: день пам'яті Левія Матвія
16 листопада за новим стилем: день пам’яті Левія Матвія

16 листопада віряни православної церкви України вшановують пам’ять апостола Левія Матвія. Він був одним з 12 учнів самого сина Божого — Іісуса Христа. Про життя цього святого відомо зовсім небагато.

Народився Левій Матвій в заможній родині. Перед тим, як стати апостолом – він збирав податки з народу і за це його називали митарем (той, хто збирає мито). Життя його сильно змінилося після доленосної зустрічі з Іісусом Христом. За наказом Сина Божого Левій Матвій став слідувати за Іісусом, а згодом — читав проповіді зі Словом Божим, а ще — написав Євангеліє від Матвія. Саме за цю діяльність його стратили поблизу від римської фортеці Апасарос, що була розташована на території нинішньої Грузії.

Після зустрічі з Іісусом левій Матвій не тільки прийняв християнство, але й роздав біднякам усе майно. Ідолоприхильники стратили Левія Матвія вже після мученицької смерті Іісуса Христа — за те, що він відмовився поклонятися ідолам і залишився вірним християнському слову. Тіло апостола Матвія було покладено в залізну труну, яку кинули в річну воду. Але мощі святого залишилися недоторканими водою. Нині вони зберігаються в італійському кафедральному соборі у місті Салерно.

Традиції і прикмети на 16 листопада

Прикмети 16 листопада
Прикмети 16 листопада

За народним календарем 16 листопада відзначають Матвіїв день. В стародавні часи наші предки вірили — якщо цього дня дмухає сильний вітер — то хурделиці та хуртовини пробудуть до самого Святого Миколая (6 грудня за новим стилем).

На 16 листопада існує чимало цікавих прикмет. В цей день дивились на погоду і прогнозували, якою вона буде найближчим часом.

  • хмаринки пливуть по небу низько — можна чекати на люті холоди;
  • якщо в цей день тепла погода — зима буде морозною;
  • дощ на вулиці пустився — зима буде теплою та вологою;
  • сильно дме вітер — це до сніжної та прохолодної зими;
  • мороз в цей день свідчить про те, що зима буде такою ж холодною;
  • сніг пішов 16 листопада — хуртовини з хурделицями вже зовсім близько;
  • сніг ще не випав — наступний рік буде неврожайним;
  • іній випав на дерева з ранку — до потепління;
  • зіроньки яскраво світять на небі — скоро слід очікувати на похолодання.

З давніх давен на Матвія прийнято було ходити в гості до родичів або друзів. Вони всі разом збиралися за святковим столом і вели задушевні бесіди один з одним. Стіл, звичайно, був вбраний лише пісними стравами — адже йшов Різдвяний піст. В той час навіть існувало повір’я — якщо гостя добре не нагодувати, то він залишиться худорлявим.

Православні християни 16 листопада йдуть до церкви, щоб помолитися апостолу Матвію. В святого просять допомогти в грошових справах. Цього святителя вважають покровителем всіх творчих людей, а також тих, хто має справу з грошима. Матвій завжди дає натхнення журналістам, письменникам і тим, хто працює зі словом.

Що в цей день не можна робити?

На 16 листопада існує декілька заборон, які необхідно брати до уваги. Сьогодні не можна ревнувати та ображатися. Вважається, що будь-яка сварка цього дня може перетворитись на тривалий конфлікт.

Ще в цей день не варто бути жадібним, заздрити і відмовляти в допомозі нужденним. Згідно з народними повір’ями в цей день не можна одягати речі червоного кольору, бо це спричинить розлучення з коханою людиною. Також слід утриматись від перерахування дрібних грошей, бо тоді увесь наступний рік буде дуже важким в плані фінансів.

Ще 16 листопада треба уважно слідкувати за тим, як ви надягаєте одяг. Не можна вдягати що-небудь навиворіт. Також не слід ходити сьогодні в одній шкарпетці або капці. Взуття повинно бути на обох ногах.

В будинку 16 листопада краще не свистіти – бо тоді там з’являться таргани, від яких буде досить важко позбутись.

Не можна в цей день сидіти на столі. Вважається, що це спричинить в подальшому нещастя.
Не бажано розмовляти з людиною через поріг — це до сварки.

Іменини і талісман дня

Іменини 16 листопада
Іменини 16 листопада

В четвер, 16 листопада, Іменини за православним календарем святкують Дмитро, Матвій, Василь, Іван, Віктор, Михайло, Федір.

Люди, що народились 16 листопада, мають свій талісман — місячний камінь. Вважається, що його магічне світло допомагає досягти успіху у коханні. Інші талісмани для цієї дати — смарагд, онікс, сапфір.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?