Астронавти виростили на МКС помідори й загубили їх: що сталося з урожаєм томатів зразка 2022 року

У космосі з людьми теж стаються казуси. Так, на МКС астронавти протягом року шукали вирощені власноруч помідори та ніяк не могли знайти. Тож на Землю космічні томати так і не втрапили.

Астронавти NASA, перебуваючи на Міжнародній космічній станції, виконують різні завдання. Зокрема, займають вирощуванням рослин. Робиться це задля вивчення впливу неземного середовища на ріст городини.

Була розроблена спеціальна програма XROOTS, в рамках якої рослини вирощували не у ґрунті, а шляхом комбінування гідропонних й аеропонних методів. Таким чином вдалося розвести прямо на станції городину, зокрема, карликові помідори.

Астронавти виростили на МКС помідори й загубили

Ще у 2022 році астронавти зібрали перший врожай маленьких томатів. Старожил МКС Френк Рубіо, якому довелося провести вдалині від Землі 371 день, торік у березні зібрав врожай овочів і поклав до спеціальної сумки. Та коли настав час передавати городину, не зміг її розшукати – вона безслідно зникла. Френк пам’ятав, що приклеїв сумку на липучку. Але в тому місці овочів не виявилося.

Пошуки результатів експерименту тривали 20 годин. Колеги підначували космічного селекціонера, мовляв, він сам з’їв томати. Свою правоту Рубіо вдалося довести лише за рік. Помідорчики таки знайшлися.

Астронавти виростили на МКС помідори й загубили

На диво, плоди чудово збереглися, адже перебували у поліетилені. Хіба що виявилися трішечки прим’ятими. Жодних мікробів чи грибків на овочах не було виявлено. Вони трішки змінили колір із червоного на бурий.

На жаль, відправляти на дослідження торішні томати було вже марно. Їх неможливо було дослідити. Довелося викинути. А біологи очікуватимуть нового врожаю на МКС, який, будемо сподіватися, більше не загубиться.

Нові статті

Схожі статті

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.

Космічний камінь пролетів крізь атмосферу: падіння астероїда на Філіппінах вдалось засняти (Фото, Відео)

В середу, 4 вересня, в небі над Філіппінами помітили світ астероїду 2024 RW1. Космічний камінчик стрімголов пролетів крізь атмосферу, осяявши Землю яскравим світлом. Момент потрапив на відео.