Вчені знайшли мангровий ліс, який зник 22 млн. років тому: в ньому збереглись навіть тварини

На одному з островів у Панамському каналі колись ріс мангровий ліс. Потім він був втрачений, але через мільйони років вченим вдалося його відшукати знов. Читайте повну історію дивовижної знахідки.

На одному з островів Панамського каналу (Барро-Колорадо) понад два десятки мільйонів років тому процвітав мангровий ліс. Потім він зник без сліду і довгий час залишався безвісти зниклим. Але через мільйони років вченим вдалося його відшукати. Місцевість, на якій ріс цей ліс — стала будинком для багатьох видів живих істот, які зникли з обличчя Землі разом із тими самим мангровими лісами.

Дослідники з’ясували, що це місце було стерте з Землі після того, як тут сталося потужне виверження стародавнього вулкану. Сьогодні ж вчені із Смітсоновського інституту тропічних досліджень змогли знову відшукати цю місцевість, а ще — віднайшли рештки дерев, котрі колись тут росли. Загалом тут виявлено 121шмат деревини, що збереглася навіть через мільйони років.

Мангровий ліс
Мангровий ліс

Науковці, що займись дослідженням зниклого острову із мангровими лісами, зауважили, що їм незвичайно пощастило. Адже дерева, які вдалося віднайти — зберегли усі свої властивості, що нагадують посудину для води.

Вчені детально вивчили скам’янілості і прийшли до висновку, що в цьому лісі колись давно проживали різновиди живих істот, які зараз повністю зникли з планети Земля. Також після детального дослідження знахідок у Панамському каналі науковці з’ясували, що мангровий ліс зі всіма його мешканцями був знищений в результаті виверження вулкану, який спровокував так званий лахар — негативне природне явище, при якому потужний потік води, попелу, каменів і грязі змітає усе на своєму шляху.

Частини давньої скам'янілості під мікроскопом
Частини давньої скам’янілості під мікроскопом

Відомо, що лахар — це бурхливий потік, який за своєю структурою схожий на мокрий бетон. Він несеться з вулканічного жерла на дуже великій швидкості і за лічені хвилини вкриває собою величезні площі територій. Таке стихійне явище не залишає тваринам і рослинам жодної надії на порятунок. Грязьовий потік вкриває все навкруги, не дозволяючи ніяким живим істотам можливості для того, аби гнити чи розкладатися.

Насичені кремнеземами води лахару просочили собою тіла живих істот і призвели до того, що їх тканини окам’янілі. Це надало сучасним вченим унікальну можливість детально вивчити скам’янілості і отримати корисну інформацію щодо істот, які існували багато мільйонів років тому на планеті Земля.

Вчені розрізали частини скам'янілої деревини і розглянули їх під мікроскопом
Вчені розрізали частини скам’янілої деревини і розглянули їх під мікроскопом

Вчені під час своїх досліджень з’ясували, що по краях острова Барро-Колорадо, який був створений природним шляхом — після зіткнення Карибської плити та величезних масивів суші Південної Америки, був розташований мангровий ліс. Його дерева заввишки досягали 40 метрів. Згідно з результатами аналізу цієї давньої місцевості — мангрові ліси росли в солонцюватій області, де були перемішані солоні та прісні води. Такий ландшафт був ідеальним для розвитку мангрових лісів. А ось інші види дерев на ньому не приживалися.

Автори дослідження передбачають, що мангровий ліс зник після виверження вулкану через мільйон років після своєї появи в цьому регіоні.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?