В Індонезії дикі какаду навчились робити з гілок дерев столові прибори: для чого птахи їх використовували?

Пташки з великими дзьобами з Індонезії дивують соцмережі своїми незвичайними здібностями. Папужки Какаду навчились.. самостійно робити столові прилади до сніданку. Для чого вони їм – читайте далі.

Індонезійські папужки-какаду, що мешкають на острові Танімбар, здивували мережу своїми здібностями. Пташки з міцними дзьобами виготовили з гілок дерев щось, схоже на столові прилади. Для свого виробу какаду використали… звичайні тоненькі гілки дерев.

Дослідники з Віденського університету розповіли про розумних папуг: вміють виготовляти столові прилади самостійно
Дослідники з Віденського університету розповіли про розумних папуг: вміють виготовляти столові прилади самостійно

Вчені з Віденського університету ветеринарної медицини довгий час займались дослідженням поведінки папужок-какаду Гоффіна. Оскільки в умовах дикої природи спостерігати за цими пташками вкрай складно, можна сказати, що неможливо – бо вони мешкають у важкодоступних місцях, науковці вирішили спіймати декілька представників цього виду і помістити їх в польовий вольєр.

Доктор Марк О’Хара з університету ветеринарної медицини заявив про те, що під час досліджень папужки какаду продемонстрували високий рівень спритності під час виготовлення і використання столових приладів з дерев’яних гілочок.

Щоб спостерігати за пташками було цікавіше — дослідники надали зграї папуг з гачкоподібними дзьобами тропічні фрукти. Щоб поласувати ними — какаду довелося використати саморобний “столовий прилад” для обробки смаколика. Наприклад, один із папуг використав гілочку дерева задля того, щоб обробити нею морське манго. Загальна кількість осіб в досліджуваній зграї склала 15 пташок, і з них 2 папуги скористались для обробки тропічних фруктів саморобними столовими приладами.

Какаду виготовляли гілки різними методами. Саморобні прилади були завтовшки різного розміру. Наприклад, для розколювання плоду папужкам знадобились товсті гілочки з дерев. Тоненькі ж гілки стали їм у нагоді, коли виникла необхідність проштрикнути шар, який оточував собою насіння. А ось гілочки середньої товщини птахи використовували для того, щоб дістати з фруктів насіння.

Дослідники з Віденського університету також зауважили, що така поведінка папуг какаду не є успадкованою. Птахи набувають таких навичок вже під час життя і вчаться ним самостійно.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?