В Індонезії дикі какаду навчились робити з гілок дерев столові прибори: для чого птахи їх використовували?

Пташки з великими дзьобами з Індонезії дивують соцмережі своїми незвичайними здібностями. Папужки Какаду навчились.. самостійно робити столові прилади до сніданку. Для чого вони їм – читайте далі.

Індонезійські папужки-какаду, що мешкають на острові Танімбар, здивували мережу своїми здібностями. Пташки з міцними дзьобами виготовили з гілок дерев щось, схоже на столові прилади. Для свого виробу какаду використали… звичайні тоненькі гілки дерев.

Дослідники з Віденського університету розповіли про розумних папуг: вміють виготовляти столові прилади самостійно
Дослідники з Віденського університету розповіли про розумних папуг: вміють виготовляти столові прилади самостійно

Вчені з Віденського університету ветеринарної медицини довгий час займались дослідженням поведінки папужок-какаду Гоффіна. Оскільки в умовах дикої природи спостерігати за цими пташками вкрай складно, можна сказати, що неможливо – бо вони мешкають у важкодоступних місцях, науковці вирішили спіймати декілька представників цього виду і помістити їх в польовий вольєр.

Доктор Марк О’Хара з університету ветеринарної медицини заявив про те, що під час досліджень папужки какаду продемонстрували високий рівень спритності під час виготовлення і використання столових приладів з дерев’яних гілочок.

Щоб спостерігати за пташками було цікавіше — дослідники надали зграї папуг з гачкоподібними дзьобами тропічні фрукти. Щоб поласувати ними — какаду довелося використати саморобний “столовий прилад” для обробки смаколика. Наприклад, один із папуг використав гілочку дерева задля того, щоб обробити нею морське манго. Загальна кількість осіб в досліджуваній зграї склала 15 пташок, і з них 2 папуги скористались для обробки тропічних фруктів саморобними столовими приладами.

Какаду виготовляли гілки різними методами. Саморобні прилади були завтовшки різного розміру. Наприклад, для розколювання плоду папужкам знадобились товсті гілочки з дерев. Тоненькі ж гілки стали їм у нагоді, коли виникла необхідність проштрикнути шар, який оточував собою насіння. А ось гілочки середньої товщини птахи використовували для того, щоб дістати з фруктів насіння.

Дослідники з Віденського університету також зауважили, що така поведінка папуг какаду не є успадкованою. Птахи набувають таких навичок вже під час життя і вчаться ним самостійно.

Нові статті

Схожі статті

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?