Археологи знайшли приховану печеру давньої цивілізації майя і побачили в ній дещо цікаве під масивною скелею

Дослідники з національного інституту антропології та історії Мексики виявили печеру, в якій колись бували представники давньої цивілізації. За величезною скелею їх чекала несподівана знахідка.

В Мексиці археологи з Національного інституту віднайшли таємничу печеру, в який була схована стародавня знахідка. Її залишили представники давнього племені майя.

Артефакти з мексиканської печери
Артефакти з мексиканської печери

Печера в Тулумі (Мексика) багато століть зберігала в собі приховану похоронну камеру, що була зроблена представниками давньої цивілізації. Археологічний комплекс, в якому була виявлена ця знахідка, розташований в штаті Кінтана-Роо, що на сході півострова Юкатан.

Дослідники потрапили в поховальну камеру печери, що належала давній цивілізації
Дослідники потрапили в поховальну камеру печери, що належала давній цивілізації

Після попереднього дослідження археологи зробили висновок, що ця знахідка дозволяє ознайомитись із похоронними звичаями давньої цивілізації майя.

Неочікувана знахідка чекала на вчених під час проведення планових робіт, коли вони розчищали стежку для відвідувачів між двома храмами. Вхід до прихованої печери закривала масивна скеля. Археологам вдалося прибрати цю перешкоду, а потім вони побачили скелетні останки відразу декількох людей.

Коли камінь, що закривав собою вхід до печери, було прибрано — за ним відразу виявили людський скелет, частина якого зберігалась всередині, а інша частина — зовні. Цілком імовірно, що ця людина багато століть тому намагалась потрапити всередину імпровізованого склепу, але не змогла зробити цього і опинилася в пастці.

Окрім цієї знахідки дослідників також чекали й інші. Зсередини печера мала невеличку висоту стелі (всього лише 1.5 метри). В ній археологи побачили 8 поховань дорослих людей. Рештки людей збереглися доволі гарно, і все тому, що в печері царювало прохолодне і сухе середовище. Скелети людей були виявлені разом із рештками тварин (опосумів, собак, летючих та польових мишей).

Поховальна печера цивілізації майя: вид зсередини
Поховальна печера цивілізації майя: вид зсередини

Хосе Антоніо Рейєс Соліс, який координує проект археологічних досліджень, зазначив що топографія винайденої печери має дві невеличких потаємних камери, результати дослідження яких дозволяють більш детально вивчити ритуальні традиції та звичаї цивілізації майя.

Вчені з Мексики знайшли печеру, яка належала цивілізації майя
Вчені з Мексики знайшли печеру, яка належала цивілізації майя

Окрім поховань в печері також знаходились стародавні артефакти (ступка і млин, виготовлений з кераміки). Ці знахідки скоріш за все належать до пізнього пост класичного періоду, що приходився на 1200-1500 роки нашої ери.

Наразі дослідники передали всі знайдені матеріали для подальшого дослідження в центрі антропології та історії в Кінтана-Роо.

Науковці також планують виконати тривимірне сканування місцевості, щоб зберегти матеріали в їх початковому вигляді.

По мірі заглиблення в це дослідження науковці зможуть розкрити набагато більше таємниць стародавньої цивілізації майя.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?