Чим пахне космос: цікаві факти від астронавтів про екзотичні аромати безповітряного Всесвіту

Виявляється, що астронавти під час виходу у відкритий космос відчувають якісь запахи. Як це можливо, адже у відкритому Космосі абсолютно немає повітря? Науковці пояснили цей феномен.

Космічний простір — це майже ідеальний вакуум, в якому немає місця жодним запахам. Але астронавти з цим ствердженням чомусь не згодні.

Астронавти розповіли, чим пахне Космос
Астронавти розповіли, чим пахне Космос

Під час перебування на космічній станції вони, звісно, знімали скафандри і відчували легкі аромат Космосу. Запахи чують і співробітники космічної станції, коли відкривають шлюзи.

Один з астронавтів МКС NASA на ім’я Домінік Антонеллі наголошує:

 

Космос точно має запах, який відрізняється від будь-чого іншого

 

Зазвичай аромати Космосу порівнюють із запахом розпеченого металу, малиновим алкоголем чи підгорілим м’ясом. Також Всесвіт пахне відпрацьованим порохом, зварюваним металом або солоденькими тістечками. А ось для астронавта Томаса Джонса космічні аромати більш нагадують озон.

Міранда Нельсон, яка працює диспетчером польотів у відкритому космосі, спробувала пояснити, звідки ж у безповітряному просторі беруться якісь аромати. На її думку, одна з версій — це кисень, що кружляє навколо МКС.

Диспетчер космічних польотів повідомила, звідки в безповітряному просторі беруться запахи
Диспетчер космічних польотів повідомила, звідки в безповітряному просторі беруться запахи

Ультрафіолетові сонячні промені своїм теплом розщеплюють молекули кисню, що містять в собі по 2 атоми – на окремі елементи. Атоми кисню прилипають до скафандрів астронавтів та інших предметів, що знаходяться на космічній станції. Внаслідок цього запускаються хімічні реакції, які і провокують появу стороннього запаху.

Інша теорія, яку назвала Міранда Нельсон, пов’язана із вибухами зірок. Під час цих процесів і з’являється запах, який чують астронавти. Тобто, аромати Космосу пов’язані із зірками, що вмирають посеред Всесвіту.

Внаслідок вибуху зірок створюються поліциклічні сполуки, що мають свій аромат і вуглеводний вміст. Такі речовини містяться в нафті, вугіллі, їжі, інших продуктах.

NASA 15 років тому, в 2008 році, навіть звернулась до біохіміка Стіва Пірса, щоб він створив унікальний парфум з імітацією запаху, що описували астронавти.

Біохімік виконав завдання, а ще за кілька років зміг розробити парфум, що відомий як Eau de Space. Він був запущений в 2020 році і невдовзі став бестселером.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?