Не тільки тому, що щасливі і дружелюбні: вчені з’ясували, чому собаки так полюбляють виляти хвостами

Виляти хвостиком — це так по-собачому! Саме хвіст пухнастого друга є індикатором його щастя, дружелюбності і… дечого ще. Читайте на сайті "Один Факт" роз'яснення вчених про причини виляння хвостиком.

Вважається, що собачки виляють хвостиком тому, що хочуть продемонструвати своє щастя і дружелюбність по відношенню до людини і господаря. Нещодавно вчені провели дослідження і з’ясували, що фактор щастя не є головним критерієм, що змушує собак виляти хвостом. Є й більш вагомі причини.

Чому собаки виляють хвостами: висновок вчених
Чому собаки виляють хвостами: висновок вчених

На думку дослідників — така поведінка собак обумовлена… процесом одомашнення. Пухнасті вихованці таким чином – через вихляння хвостиком, намагалися сподобатись своїм власникам.

Вчені розповідають, що людині вдалось одомашнити собак приблизно між 15 000 і 50 000 тому. В результаті цього між двома видами встановився міцний зв’язок.

Нове дослідження стосовно собак та людей, яке ініціювали вчені — стосувалось поведінки пухнастих улюбленців, а саме причин, через які вони виляють хвостом.

Автори дослідження, вивчивши усі нюанси, зробили наступні висновки: собаки навчилися активно виляти хвостиками під час активного одомашнення оскільки саме така поведінка вважалася людям привабливою і вони відносилися до тваринок з більшою увагою.

Махання хвостиком може бути різним і зустрічається в собак повсюдно. Власники пухнастих улюбленців часто орієнтуються саме на хвіст, як на індикатор настрою собаки і його самопочуття. Донедавна залишалось незрозумілим, чому в собак розвинулася навичка махання хвостом. Однак тепер дослідники готові оприлюднити декілька теорій щодо собачого виляння хвостом.

Співавтор дослідження Тейлор Херш з Інституту психолінгвістики Макса Планка з Нідерландів наголосив на тому, що повернутись в минуле сучасній людині неможливо. І тому задля дослідження умов появи звички виляння хвостом у собак, треба вивчати їх поведінку в тандемі саме з людиною.

    Собаки виляють хвостиком, щоб звернути на себе увагу людейСобаки виляють хвостиком, щоб звернути на себе увагу людей

Згідно з результатами спостережень, цуценята, вирощені вручну – виляють своїм хвостиком набагато частіше, аніж вирощені вовченята. Ще один цікавий момент стосується напрямку виляння. Якщо собака бачить господаря чи хоче висловити позитивні емоції, то виляє хвостиком вправо. Якщо ж сталось щось неприємне (наприклад, господар десь уходить) — хвіст пухнастика рухається вліво.

Втім, в деяких вчених є з цього приводу інша думка. Перший автор дослідження Сільвія Леонетті вказує на те, що ритмічне виляння хвостом може пов’язуватися з несвідомим вибором людини. адже нас, людей, приваблюють ритмічні стимули, які можуть послужити тригером для розвитку поведінки в тваринок.

Більшість науковців погодились із результатами цього дослідження. Вони згодні з тим, що собаки могли освоїти навички задля комунікації із людьми. До того ж, люди часто дратуються, якщо собака привертає увагу до себе гучним гавкотом. А ось виляння хвостиком, навпаки, дуже їм подобається.

 

Нові статті

Схожі статті

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?