Не тільки тому, що щасливі і дружелюбні: вчені з’ясували, чому собаки так полюбляють виляти хвостами

Виляти хвостиком — це так по-собачому! Саме хвіст пухнастого друга є індикатором його щастя, дружелюбності і… дечого ще. Читайте на сайті "Один Факт" роз'яснення вчених про причини виляння хвостиком.

Вважається, що собачки виляють хвостиком тому, що хочуть продемонструвати своє щастя і дружелюбність по відношенню до людини і господаря. Нещодавно вчені провели дослідження і з’ясували, що фактор щастя не є головним критерієм, що змушує собак виляти хвостом. Є й більш вагомі причини.

Чому собаки виляють хвостами: висновок вчених
Чому собаки виляють хвостами: висновок вчених

На думку дослідників — така поведінка собак обумовлена… процесом одомашнення. Пухнасті вихованці таким чином – через вихляння хвостиком, намагалися сподобатись своїм власникам.

Вчені розповідають, що людині вдалось одомашнити собак приблизно між 15 000 і 50 000 тому. В результаті цього між двома видами встановився міцний зв’язок.

Нове дослідження стосовно собак та людей, яке ініціювали вчені — стосувалось поведінки пухнастих улюбленців, а саме причин, через які вони виляють хвостом.

Автори дослідження, вивчивши усі нюанси, зробили наступні висновки: собаки навчилися активно виляти хвостиками під час активного одомашнення оскільки саме така поведінка вважалася людям привабливою і вони відносилися до тваринок з більшою увагою.

Махання хвостиком може бути різним і зустрічається в собак повсюдно. Власники пухнастих улюбленців часто орієнтуються саме на хвіст, як на індикатор настрою собаки і його самопочуття. Донедавна залишалось незрозумілим, чому в собак розвинулася навичка махання хвостом. Однак тепер дослідники готові оприлюднити декілька теорій щодо собачого виляння хвостом.

Співавтор дослідження Тейлор Херш з Інституту психолінгвістики Макса Планка з Нідерландів наголосив на тому, що повернутись в минуле сучасній людині неможливо. І тому задля дослідження умов появи звички виляння хвостом у собак, треба вивчати їх поведінку в тандемі саме з людиною.

    Собаки виляють хвостиком, щоб звернути на себе увагу людейСобаки виляють хвостиком, щоб звернути на себе увагу людей

Згідно з результатами спостережень, цуценята, вирощені вручну – виляють своїм хвостиком набагато частіше, аніж вирощені вовченята. Ще один цікавий момент стосується напрямку виляння. Якщо собака бачить господаря чи хоче висловити позитивні емоції, то виляє хвостиком вправо. Якщо ж сталось щось неприємне (наприклад, господар десь уходить) — хвіст пухнастика рухається вліво.

Втім, в деяких вчених є з цього приводу інша думка. Перший автор дослідження Сільвія Леонетті вказує на те, що ритмічне виляння хвостом може пов’язуватися з несвідомим вибором людини. адже нас, людей, приваблюють ритмічні стимули, які можуть послужити тригером для розвитку поведінки в тваринок.

Більшість науковців погодились із результатами цього дослідження. Вони згодні з тим, що собаки могли освоїти навички задля комунікації із людьми. До того ж, люди часто дратуються, якщо собака привертає увагу до себе гучним гавкотом. А ось виляння хвостиком, навпаки, дуже їм подобається.

 

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?