Метафоричний “Годинник Судного дня” залишили на тому ж часі: до чого слід готуватись землянам?

Годинник судного дня — метафоричний пристрій, на якому на початку кожного року рухають стрілки вперед або назад. "Один Факт" розповідає, на якому часі стоїть цей годинник в 2024 році.

В 2023 році “Годинник судного дня” встановили на 90 секунд (1.5 хвилини) о опівночі. Цьогоріч, у 2024-му — цей час залишився незмінним. Хтось зауважить: мовляв, стабільність — це ж непогано. Але… не в цьому випадку.

Вже другий рік поспіль “Годинник судного дня” залишається на мінімальній відстані від опівночі. Це значить, що зараз наш світ стикається з безпрецедентною небезпекою, яка порушує спокій багатьох держав, націй, міст і селищ.

В 2024 році Годинник Судного дня встановили за 1.5 хвилини до опівночі
В 2024 році Годинник Судного дня встановили за 1.5 хвилини до опівночі

Вчені називають основними факторами ризику, які порушують світовий баланс та гармонію у світі, збройні конфлікти у різних країнах, нарощування запасів ядерної зброї, аномалії клімату, збільшення складності технологій, які використовуються при редагуванні генів. Зокрема, свою роль зіграла доволі висока температура повітря у 2023 році.

Дослідники також фіксують ризики, пов’язані зі стрімким розвитком генеративного штучного інтелекту. Він може сприяти посиленню поширення дезінформації та призвести до руйнування глобального інформаційного простору.

Генеральний директор Bulletin of the Atomic Scientists Рейчел Бронсон зауважила, що зупинка Годинника судного дня за 90 секунд до опівночі — це зовсім не ознака стабільності світу. Скоріше за все таке положення справ символізує зупинку перед серйозними руйнуваннями, суспільним вибухом.

Стрілки на цьому метафоричному годиннику — символ того, наскільки близько людство підібралося до того моменту, щоб повністю зруйнувати цей світ. Організація, яка контролює час на Годиннику судного дня — оновлює час на ньому раз на рік. Прямо зараз, в 2024 році, годинник встановлено найближче до опівночі з часів його створення в 1947 році.

 

Годинник Судного дня вперше створили в 1947 році
Годинник Судного дня вперше створили в 1947 році

 

Рішення щодо того, на якому часі зупинити час найближчого року, приймає Рада з науки та безпеки. Попередньо її представники проводять узгодження із Радою спонсорів журналу, який включає до себе цілих 9 лауреатів Нобелівської премії.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?