Стоматологи більше не потрібні: в США робот-дантист за 15 хвилин просвердлив зуб без допомоги асистента

Робот-стоматолог в США вперше в історії самотужки підготував зуб без допомоги асистента. В нього це вийшло у 8 разів швидше, аніж у людини – всього лише за 15 хвилин.

В Америці робот-дантист вперше в історії виконав стоматологічну операцію повністю самостійно. Система штучного інтелекту, яка проводила маніпуляції – була розроблена фахівцями компанії “Perceptive”. Згодом після розробки вона стала першим в світі приладом, який зміг зробити повністю автоматизовану стоматологічну процедуру реальній людині.

Робот-стоматолог виявився у 8 разів спритнішим за звичайного дантиста. Адже в класичному стоматологічному кабінеті маніпуляції по створенню коронки зуба займають, в середньому, 2 години. Ба більше – відвідати стоматолога клієнту доводиться неодноразово – на відміну від робота. Система штучного інтелекту впоралася із процедурою за 15 хвилин.

В США робот-дантист за 15 хвилин просвердлив зуб без допомоги асистента
В США робот-дантист за 15 хвилин просвердлив зуб без допомоги асистента

Розробники системи зазначили, що під час роботи вона використовує 3D-сканер. За його допомогою створюється тривимірна модель ротової порожнини, а під час сканування немає жодного рентгенівського випромінювання. Тобто, електронний робот-дантист – абсолютно безпечний для здоровʼя пацієнта.

Під час дослідження ротової порожнини сканер системи штучного інтелекту ретельно фіксує усі зображення ясен, зубів та нервів. Першим завданням, яке отримав робот-стоматолог, була підготовка зуба до встановлення коронки. В звичайних умовах ця процедура в стоматологічному кабінеті займає близько 2-х годин. Пацієнт при цьому повинен відвідати стоматолога двічі. Водночас із тим автоматична система “Perceptive” впоралась із цим завданням у 8 разів швидше – всього лише за 15 хвилин.

Робот-стоматолог із США підготував зуб для встановлення коронки за 15 хвилин
Робот-стоматолог із США підготував зуб для встановлення коронки за 15 хвилин

Представники компанії-розробника зазначили, що їхня система здатна виконувати свою роботу навіть в найважчих умовах. З нею були проведені успішні тестові випробування на людях, які постійно рухались в стоматологічному кріслі.

Також в команді “Perceptive” впевнені у тому, що їх нова 3D розробка здатна не тільки лікувати зуби та створювати елементи під коронку. Робот-дантист в 90% випадків здатний виявляти карієс.

Нові статті

Схожі статті

Спогади з рідного Мукачева: Святослав Вакарчук у 49 років згадав дитинство і показався у візочку

Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук поділився спогадами з рідного міста. Він показав архівну світлину зі свого дитинства, на якому позував у візочку ще зовсім малюком.

“Це особлива насолода”: багатодітна мама Лілія Ребрик показала перше досягнення 6-місячної доньки Аделіни

Ведуча Лілія Ребрик разом із родиною привітала молодшу доньку Аделіну з 6 місяцем народження. В цей святковий день знаменита мама повідомила, яким досягненням порадувала її малеча.

“Ненавиджу”. 36-річний Володимир Дантес підкорив Говерлу разом із Дашею Кацуріною: мріяли піти в похід

Співак Володимир Дантес заради своєї коханої Даші Кацуріної готовий на все - наприклад, підкорити разом із нею Говерлу. Як все пройшло - подробиці.

Невже вони знову разом? 40-річний Слава Дьомін показався разом із своєю екс-дружиною Ксенією (ФОТО)

Слава Дьомін тривалий час має статус холостяка, але нещодавно відомий ведучий показався разом із своєю колишньою дружиною - невже пара возз'єдналась?