“Глибоко в земній корі”: вчені з Німеччини розсекретили, як насправді народжуються дорогоцінні сапфіри

Вчені з Гайдельберзького університету Німеччини провели нове дослідження і зʼясували, як насправді народжуються дорогоцінні камінчики - сапфіри. Що показали результати?

Сапфір – дорогоцінний камінчик, формування якого відбувається глибоко в товщі земної кори. Процес утворення відбувається під впливом високих температур та величезного тиску.

Головний компонент кожного сапфіру – це корунд (оксид алюмінію). До нього під час утворення додаються мікроелементи з товщі земної кори, а саме: кобальт, титан, хром, свинець, ванадій, бор, магній та кремній. Розкішний синій колір камінчика обумовлений взаємодією заліза, кобальта та титану із кристалічною решіткою. Ці мікроелементи добре поглинають хвилі світла жовтого та червоного кольору, а відбиті промені залишаються переважно синіми.

Під час експериментального дослідження науковці з Гайдельберзького університету вивчали 223 сапфіри, які було знайдено на заході Німеччини. Камінчики народилися десь посеред гірського хребта Ейфель.

Науковці з Німеччини розповіли, як утворюються сапфіри
Науковці з Німеччини розповіли, як утворюються сапфіри

Цей хребет знаходиться у вулканічному регіоні, де магма із земної мантії майже 700 тисяч років просочувалася у земну кору. Цікаво, що вчені знайшли більшу частину сапфірів у річковому мулі. Це свідчить про те, що дорогоцінні камінці мають високу міцність та стійкі до вивітрювання.

Утворення сапфірів у природних умовах відбувається з давньої вулканічної породи. Вона насичена калієм та натрієм, але з мінімальною кількістю діоксиду кремнію.

Науковці проаналізували ізотопи кисню та мікроелементи та зʼясували, що формування сапфірів відбувалося в той самий час, коли в регіоні активізувалися вулкани.

Ізотопний підпис цих сапфірів свідчить про те, що вони могли надовго не залишатися при високих температурах понад +900°С протягом тривалого періоду часу. Цей факт суперечить теорії про те, що сапфіри утворюються в мантії або найнижчих шарах кори Землі.

Деякі з досліджених сапфірів отримали власний ізотопний підпис із розплавленої мантії, змішаної з розпеченими та трохи розплавленими породами земної кори. Формування цих камінців відбувалось на глибині 5-7 км від поверхні землі.

Інші ж сапфіри народилися в природі, коли підземні розплавлені породи вступили в контакт зі скельними стінами, розташованими навколо. Все це посприяло кристалізації дорогоцінних сапфірів.

Дослідники з Німеччини розповіли, як утворюються сапфіри
Дослідники з Німеччини розповіли, як утворюються сапфіри

Провідний дослідник з Гайдельберзького університету Себастьян Шмідт наголосив, що на гірському хребті Ейфель сапфіри кристалізувалися завдяки метаморфічним та магматичним процесам.

Саме під час них висока температура змінювала вихідну породу, перетворюючи її на яскраво-сині сапфіри.

Нові статті

Схожі статті

Спогади з рідного Мукачева: Святослав Вакарчук у 49 років згадав дитинство і показався у візочку

Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук поділився спогадами з рідного міста. Він показав архівну світлину зі свого дитинства, на якому позував у візочку ще зовсім малюком.

“Це особлива насолода”: багатодітна мама Лілія Ребрик показала перше досягнення 6-місячної доньки Аделіни

Ведуча Лілія Ребрик разом із родиною привітала молодшу доньку Аделіну з 6 місяцем народження. В цей святковий день знаменита мама повідомила, яким досягненням порадувала її малеча.

“Ненавиджу”. 36-річний Володимир Дантес підкорив Говерлу разом із Дашею Кацуріною: мріяли піти в похід

Співак Володимир Дантес заради своєї коханої Даші Кацуріної готовий на все - наприклад, підкорити разом із нею Говерлу. Як все пройшло - подробиці.

Невже вони знову разом? 40-річний Слава Дьомін показався разом із своєю екс-дружиною Ксенією (ФОТО)

Слава Дьомін тривалий час має статус холостяка, але нещодавно відомий ведучий показався разом із своєю колишньою дружиною - невже пара возз'єдналась?