Ось що купували 3500 років тому: турецькі вчені розшифрували найдавніший список товарів з глиняної таблички

Вчені під час археологічних розкопок на півдні Туреччини знайшли глиняну табличку із аккадським клинописом. Їм вдалось розшифрувати текст, який був на ній написаний. він виявився списком покупок.

Під час археологічних розкопок в південній частині Туреччини науковці натрапили на старовинну табличку. Вона була вироблена з глини та містила на поверхні аккадський клинопис. Написи на табличці добре збереглися, тому вчені змогли їх розшифрувати і прочитати.

Виявилось, що ними був знайдений один із найдавніших списків покупок, що був складений людиною ще 3500 років тому. Слід зазначити, що руїни стародавнього містечка Алалах, де було знайдено табличку — привернув увагу археологів ще в першій половині XX століття. Однак світова війна призвела до зупинки розкопок. Лише в 2000-х роках дослідники змогли відновити свої роботи.

Вчені з Туреччини розшифрували найдавніший список товарів, якому 3500 років
Вчені з Туреччини розшифрували найдавніший список товарів, якому 3500 років

Після цього археологам вдалося виявити численні глиняні таблички зі старовинними написами. Коли їх розшифрували – ці написи виявились старовинними аналогами сучасних документів та офіційних паперів, звітів, комерційних угод.

Нещодавно міністр культури та туризму Туреччини Мехмет Ерсой розповів, що в 2023 році в городищі Алалах стався потужний землетрус. Його наслідки були руйнівними, тож місцевій владі довелось розпочати реставраційні роботи. Саме тоді було знайдено ще одну старовинну табличку з клинописом.

Вчені визначили деякі цікаві деталі про неї. Зокрема, вона була виготовлена в XV столітті до нашої ери та мала розміри 4.2*3.5 см. Завтовшки ця табличка була 1.6 сантиметри.

Вчені з Туреччини розшифрували найдавніший список товарів, якому 3500 років
Вчені з Туреччини розшифрували найдавніший список товарів, якому 3500 років

Написи на ній також було розшифровано. Виявилось, що на глиняному манускрипті був записаний старовинний список покупок. Документ перераховував деревʼяні столи різних видів, табурети та стільці. Також в ньому містився список з імен продавців та покупців.

Турецькі археологи зазначили, що це – найдавніший список покупок, якому вдалося зберегтися до наших днів.

Нові статті

Схожі статті

Щаслива мамуся Джамала приймає привітання з четвертим поповненням в сім’ї: від малюка очей не відвести

41-річна Джамала в травні набула статусу багатодітної матусі. Вона народила третього синочка – Аліма. З того моменту пройшло 3 місяці і в родині артистки зʼявився четвертий. Хто він і як виглядає?

Що означає, коли вам сниться померла людина, і не тільки родич: роз’яснення священника та тлумачення снів

Сни про небіжчиків несуть в собі потаємний, символічний зміст. Пропонуємо до уваги читачів деяку інформацію про те, що може означати такий сон і що слід враховувати, якщо він наснився саме вам.

Джей Ло їй у підмітки не годиться! 45-річна Оля Полякова показала ідеальну фігуру в крихітному купальнику

Оля Полякова хоч і на відпочинку, але про своїх фанатів не забуває - співачка опублікувала відео, в якому показала свою фігуру та розсекретила вагу.

Швидкий перекус зі звичайного хліба: фарширований батон з сирною скоринкою, запечений в духовці – рецепт дня

Хліб – продукт, який можна знайти в будь-якому домі. З нього можна зробити ситний обід або перекус. Пропонуємо рецепт приготування фаршированого батону, запеченого з сиром в духовці.