Рідкісне явище: над Землею на відстані 1 млн. км пролетів астероїд-сніговик – астрономи його “впіймали”

Днями астрономи зафільмували в небі вкрай рідкісне явище. На відстані 1 млн. км над Землею пролетів незвичний астероїд, зовні схожий на сніговика. Подія сталась 17 вересня.

Астероїд 2024 ON з незвичною формою, схожою на земного сніговика – днями пролітав повз Землю. Його швидкість за інформацією астрономів – у 26 разів перевищувала швидкість звуку. Астрономічний радар встиг його зафіксувати. Що відомо про цей космічний обʼєкт?

Астероїд 2024 ON – велетенський космічний камінчик висотою 350 метрів. Тобто, заввишки він величиною зі звичайнісінький земний хмарочос. Обʼєкт пронісся над планетою Земля на відстані в 1 мільйон кілометрів. Цей показник – більше за середню відстань між Місяцем та Землею. Цікаво, що швидкість астероїду склала приголомшливі 31933 км/година.

Астероїд-сніговик пролетів над Землею 17 вересня
Астероїд-сніговик пролетів над Землею 17 вересня

Астрономи розповіли, що проліт астероїда 2024 ON не можна назвати повністю безпечним. Водночас, в найближчому майбутньому він ніякої загрози для нашої планети не становить.
Радар Goldstone Solar System зміг зафільмувати астероїд та виміряти його. Завдяки цьому вдалося побачити незвичну форму космічного тіла. Вона була занадто дивною і зовні нагадувала не то арахіс, не те земну снігову бабу.

Дивакувата форма велетенського астероїда, за словами фахівців, була обумовлена тим, що він утворений двома меншими астероїдами. Причому один із них був на 50% більший за інший. Світові вчені називають подібні астероїди бінарними контактними. За оцінками вчених – лише близько 14% навколоземних астероїдів розміром понад 200 метрів.

До речі, у цьому вересні наша планета Земля отримає додатковий супутник, в якості якого виступатиме астероїд 2024 PT5. Він протягом наступних декількох місяців супроводжуватиме Землю, але потім – повернеться до свого звичного поясу астероїдів.
Команда вчених дослідила цей астероїд та дійшла висновку, що він має особливі динамічні властивості.

Астероїд-супутник належить до групи Арджуни і вторинного поясу астероїдів, який складається з космічних камінчиків з орбітами, які дуже схожі на орбіти планети Земля.

Нові статті

Схожі статті

Відберуть у пенсіонерів: уряд в 2025 році забере невикористані кошти з банківських рахунків переселенців

Вже наступного року український уряд запланував забрати невикористані грошові кошти з банківських рахунків пенсіонерів, що мають статус ВПО. За яких умов це буде відбуватись?

Кава з фіолетової кульбаби: чому напій з цикорію слід пити кожного дня і в чому його користь насправді

Напої без кофеїну протягом останніх років набирають все більшої популярності – особливо серед тих, хто дотримується здорового способу життя. Одним з них, зокрема, є кава з цикорію. В чому її користь?

Сергій Бабкін зізнався у своїх зрадах дружині: “Це було моєю звичкою” – як на це відреагувала Сніжана

Сергій та Сніжана Бабкіни розповіли про особисті негаразди і їхнє подолання є не тільки важливим для самого артиста, а й надихає багатьох його шанувальників.

“Ніякі стосунки”: Олег Собчук розкрив правду про розрив із дружиною Марією Собчук після 20 років шлюбу

Олег Собчук, відомий український музикант і фронтмен гурту "СКАЙ", нещодавно вперше заговорив про своє завершення стосунків з колишньою дружиною Марією Собчук.