В Одеській міській лікарні було трансплантовано серце: для міста це перша операція подібного плану

Сьогодні вночі одеські кардіохірурги з міської лікарні №10 укупі з київськими колегами провели унікальну операцію з трансплантації серця. До цього в місті біля моря подібних хірургічних втручань ще не проводилося.

У ніч на 29 березня в Одеській міській лікарні №10 ніхто з персоналу не відпочивав, оскільки довелося проводити серйозне втручання. Відомий столичний кардіохірург Борис Тодуров зробив успішну трансплантацію.

Щоб провести подібне втручання в організм, потрібно мати спеціально обладнану операційну, в якій, зокрема, встановлений апарат зі штучного кровообігу. Реципієнт має бути підготовлений належним чином. А найголовніше, присутня досвідчена команда кардіохірургів, які працюють в одній зв’язці, мов годинник.

Борису Тодурову, який представляє Інститут серця МОЗ України, разом із колегами вдалося зробити диво. Працювати довелося у щільних часових рамках, адже на все про все має піти не більше 4 годин. В іншому разі досягти вдалого результату не вдасться.

Першу операцію з пересадки серця в Одесі провів Борис Тодуров

На щастя, цього дня, вірніше, ночі зорі зійшлися, і все минулося без ускладнень – успішно. Серце від донора пересадили 43-річному пацієнту, що перебував у черзі на пересадку. Щасливий хворий та одеський медперсонал щиро подякували рятівникові, 58-річному професору Тодурову за те, що Борис Михайлович оперативно відреагував на запит.

Ця лікарня є кластерним закладом, який надає допомогу хворим, що потребують трансплантації різних органів. Медзаклад під’єднано до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, тож проводяться сумісні операції за участі мультидисциплінарних команд. Так що не виключено, що найближчим часом, попри постійні сигнали повітряної тривоги й відключення світла, одесити продовжать рятувати найцінніше, що є у світі, – людські життя.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.