В Одеській міській лікарні було трансплантовано серце: для міста це перша операція подібного плану

Сьогодні вночі одеські кардіохірурги з міської лікарні №10 укупі з київськими колегами провели унікальну операцію з трансплантації серця. До цього в місті біля моря подібних хірургічних втручань ще не проводилося.

У ніч на 29 березня в Одеській міській лікарні №10 ніхто з персоналу не відпочивав, оскільки довелося проводити серйозне втручання. Відомий столичний кардіохірург Борис Тодуров зробив успішну трансплантацію.

Щоб провести подібне втручання в організм, потрібно мати спеціально обладнану операційну, в якій, зокрема, встановлений апарат зі штучного кровообігу. Реципієнт має бути підготовлений належним чином. А найголовніше, присутня досвідчена команда кардіохірургів, які працюють в одній зв’язці, мов годинник.

Борису Тодурову, який представляє Інститут серця МОЗ України, разом із колегами вдалося зробити диво. Працювати довелося у щільних часових рамках, адже на все про все має піти не більше 4 годин. В іншому разі досягти вдалого результату не вдасться.

Першу операцію з пересадки серця в Одесі провів Борис Тодуров

На щастя, цього дня, вірніше, ночі зорі зійшлися, і все минулося без ускладнень – успішно. Серце від донора пересадили 43-річному пацієнту, що перебував у черзі на пересадку. Щасливий хворий та одеський медперсонал щиро подякували рятівникові, 58-річному професору Тодурову за те, що Борис Михайлович оперативно відреагував на запит.

Ця лікарня є кластерним закладом, який надає допомогу хворим, що потребують трансплантації різних органів. Медзаклад під’єднано до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, тож проводяться сумісні операції за участі мультидисциплінарних команд. Так що не виключено, що найближчим часом, попри постійні сигнали повітряної тривоги й відключення світла, одесити продовжать рятувати найцінніше, що є у світі, – людські життя.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?