Як заключити декларацію з сімейним лікарем: покрокова інструкція для тих, хто це ще не зробив

З 2018 року ситуація в медицині кардинально змінилася, і хворі почали самі обирати собі лікаря первинної ланки, а не бути приписаними до дільничного, як раніше. Щоб отримати своєчасну кваліфіковану допомогу, людина має підписати декларацію з уподобаним медиком. Розберімося, як це зробити правильно.

Міністерство охорони здоров’я роз’яснило тим, хто ще не має договору з сімейним лікарем, як чинити.

Діяти слід за наступним алгоритмом:

Звернутися до медзакладу, де працює терапевт, прихопивши паспорт з податковим номером, для дитини – свідоцтво про народження. При собі слід обов’язково мати телефон.

Щоб підписати декларацію, слід звернутися до лікарні

У лікарні дані пацієнта укупі з контактним номером телефону внесуть до системи “Електронне здоров’я”. Для підтвердження згоди на підпис декларації пацієнту прийде на мобілку СМС-код. Люди, що не мають телефону, теж отримують можливість підписати договір на медичне обслуговування. У цьому разі буде сфотографовано документи хворого і долучено до декларації в електронному вигляді.

Коли всі дані внесені в електронний формуляр, його видруковують на папері, щоб людина переконалася у правильності заповнення паспортних даних. Якщо виявляться похибки, їх виправлять і видруковують документ ще раз у двох екземплярах, подаючи на підпис пацієнту.

Так виглядає бланк декларації

Один папірець залишиться в лікарні, інший видається на руки відвідувачу. Потім на декларацію накладається цифровий підпис, і вона потрапляє в систему “Електронне здоров’я”.

Тепер від держави цьому медичному закладу буде надходити фінансування на лікування конкретної людини. У разі виникнення негараздів зі здоров’ям, людина звертається до “свого” лікаря.

У разі якщо рівень медичного обслуговування пацієнта не задовольнить, він може переукласти декларацію з медиком з іншої лікарні чи з цього ж закладу. Укладання нової декларації автоматично припиняє дію попередньо підписаної.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?