Застудилися й поспішаєте в аптеку за жарознижувальним: дізнайтеся, які ліки не зможете придбати без е-рецепта

З 1 квітня в Україні ввели в дію е-рецепт, за яким продаватимуться 60% ліків. Розберімося, які з препаратів віднині в аптеці не видадуть без призначення лікаря.

Введення електронних рецептів на ліки, на думку влади, мало б полегшити життя українців. Адже замість паперового призначення від лікаря віднині можна отримати й рецепт у смартфоні. Насправді ж подібна новина викликала нездоровий ажіотаж, і 31 березня з полиць аптек змели все, що тільки можна було.

Деякі препарати від застуди відпускатимуться за рецептом

У МОЗ запевнили, що нових заборон на вільний продаж препаратів не вводили. Як і раніше, 60% пігулок й ін’єкцій продаватимуться за рецептом. Решта буде у вільному продажу. Що тепер можна придбати без відвідин сімейного лікаря, якщо застудилися?

Знеболювальні та жарознижувальні

Всі пігулки, що мають у своєму складі парацетамол чи ібупрофен, й надалі продаватимуться вільно. Це ж стосується й анальгіну. Щоправда, придбати можна буде всього одну пластиночку на 10 таблеток.

В інструкції до препарату вказується необхідність продажу за рецептом

Якщо маєте бажання купити велике упаковування на 100 таблеток або ж препарат в ампулах, доведеться заручитися рецептом – паперовим чи електронним. А от німесил і решту подібних протизапальних відпускати без рекомендації лікаря більше не будуть.

Проти кашлю

Звичні нам сиропи й пігулки, що припиняють кашель, переважно продаватимуться без рецепта. Мова йде про АСС, мукалтін, амброксол, рослинні екстракти. А з препаратами, що містять кодеїн, сальбутамол чи беродуал, доведеться повозитися – спочатку взяти е-рецепт. Тож інгаляцію без огляду в лікаря зробити буде неможливо.

Допоки триває воєнний стан, паперові й електронні рецепти діятимуть паралельно. Тож у разі відключення світла чи перебоях зі зв’язком і неможливості отримати е-рецепт лікар просто напише його на папері.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.