Якщо захворіє котик чи песик, знадобиться рецепт від ветеринара: чи можна його отоварити в людській аптеці

З квітня введено в дію е-рецепт, що дозволяє придбати ліки за рекомендацією лікаря, розміщеною у смартфоні, а не на папері. Власники тварин напружилися, цікавлячись, чи зможуть тепер придбати необхідні препарати для своїх годованців. МОЗ дало такі роз'яснення з цього приводу.

У Міністерстві охорони здоров’я запевнили, що введення електронного рецепта жодним чином не вплинуло на перелік раніше заборонених у вільному продажі ліків. Обмеження на безрецептурні не вводилися, тож придбати їх, як і завше, можна без жодних обмежень.

Не встигли люди розібратися з ліками, які можна відтепер придбати в аптеці вільно, а на які потрібен цифровий рецепт, як постало інше нагальне питання – чи видадуть в аптеці для людей препарат, виписаний ветеринарним лікарем для лікування домашнього чотирилапика.

МОЗ роз’яснило, як отримати ліки за рецептом, який видав ветеринар

Ветеринарні аптеки змушені виконувати настанови, як і ті, що продають ліки для людей. Те, що раніше було у вільному продажу, те й залишилося. Тож домашній улюбленець за потреби без допомоги не залишиться.

Є певні медикаменти, на які лікар-ветеринар має виписати рецепт. Деякі ліки для котів і собак можна, як і завше, придбати у звичайній аптеці. Причому неважливо, є в наявності рецепт чи немає.

Під забороною вільного продажу опинилися:

  • наркотичні;
  • психотропні;
  • отруйні;
  • сильнодійні лікарські засоби.

Такі небезпечні ліки відпускаються виключно за рецептом від ветеринара. А придбати їх можна як у зооаптеці, так і у звичайній. Подібний рецепт є дійсним у будь-якому закладі. Рецепт для ветеринарних препаратів має бути оформлений за встановленими Держкомітетом ветеринарної медицини нормами.

Далеко не всі препарати можна отримати без рецепта ветлікаря

Тож займатися самолікуванням домашніх тварин вийде до певної міри. До лікування серйозних хвороб, що потребують сильнодійних ліків, доведеться залучати ветеринара. А отоварювати виписаний рецепт можна у будь-якій аптеці – для людей чи для тварин.

Деякі препарати дозволили продавати в зоні бойових дій та на прифронтових територіях без рецепта, але це не стосується особливо небезпечних – наркотичних, психотропних, прекурсорів, таких, що можуть викликати серйозне отруєння.

Згодом планується відмовитися від лікарських призначень на папірцях повністю, віддавши перевагу е-рецептам. Але це буде, коли скасовують воєнний стан.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.