Не можна махати рукою на безсоння: організм має нормально відпочивати за будь-яких обставин

Останній рік для українців видався доволі тривожним. Постійні переживання й стреси, невпевненість у завтрашньому дні призвели до різкого зростання випадків безсоння. Дехто довго не може заснути, інші засинають, але ненадовго. Як навчитися повноцінно відпочивати за будь-яких обставин?

Життя у постійному стресі призводить до підвищення рівня адреналіну в крові. Через це організм не може розслабитися й поринути в нормальний відпочинок, навіть коли людина лягає в ліжко і заплющує очі.

У підсумку вранці почуваєшся ще більш втомленим, ніж коли вчора лягав. Треба якось вирватися із цього замкнутого кола – стрес, безсоння, стрес. Якщо намагатися підбадьорити себе алкоголем, нікотином, кавою чи чаєм, то стає тільки гірше.

Ознаки хронічного безсоння

Безсоння шкідливе для здоров’я

Якщо подібне трапляється час від часу, з проблемою можна змиритися. Але в деяких випадках безсоння переростає в хронічну форму, і це дуже шкідливо для здоров’я. Розберімося, коли слід бити на сполох і вживати термінових дій:

  1. Довге лежання у ліжку без сну, хоча за день накопичилася сильна втома.
  2. Просинання кілька разів протягом ночі й довге лежання під ковдрою зі споглядання стелі.
  3. Протягом дня не відпускає почуття сонливості, заважаючи сконцентруватися на важливих питаннях, наступають галюцинації.

Як залагодити ситуацію

Безсонню можна зарадити
  1. Найперше, слід перебратися в набагато безпечніше місце, ніж зараз, щоб з’явилася можливість заспокоїтися.
  2. Лягати спати і прокидатися завжди слід в один і той же час. Навіть якщо не хочеться спати, треба лягати і постаратися заснути хоча б на 3 години.
  3. Мелатонін максимально виробляється до опівночі, то й засинати треба до цієї години.
  4. Не навантажувати мозок новинами, переглядом телепрограм чи комп’ютерними іграми за годину до сну.
  5. Намагатися покимарити вдень хоча б 20 хвилин.
  6. Відстежувати повітряні тривоги з домашніми по черзі, щоб кожен поспав хоча б трішечки.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.