Велика вода пішла, а загроза залишилася: як убезпечити себе й родину від можливих наслідків паводку

Цьогорічний паводок наробив чимало лиха, підтопивши сотні населених пунктів, розташованих у низині. Подібний схід дощових вод здатен призвести до поширення інфекційних захворювань. Тож слід начуватися.

Особливо слід бути уважними тим, хто мешкає неподалік річки чи ставка. Адже талі води можуть переносити інфекційні хвороби. Навіть якщо внаслідок паводка не відбулося підтоплення будинку, до свердловин і колодязів ґрунтові води все одно проникли.

Навіть коли велика вода спаде, залишається загроза інфекційних захворювань

А вони ж перед тим пройшли крізь скотомогильники, кладовища, сміттєзвалища й інші забруднені місця. Тож можуть нести в собі штами небезпечних хвороб – туберкульозу, дизентерії, лептоспірозу, гепатиту та інших кишкових небезпек. Так що нині слід бути особливо пильними і залучати всі можливі заходи, щоб під час паводка не захворіти.

Навесні бажано відмовитися від вживання води з колодязів і джерел на користь бутельованої води. Причому не вживати її не лише для пиття й приготування їжі, але й для гігієни. Якщо така можливість відсутня, хоча б кип’ятіть рідину перед застосуванням.

Вод з колодязя вживати не можна
  1. Якщо продукти виявилися підтопленими, не вживайте їх у чистому вигляді. Піддайте спочатку термічній обробці – варінню, смаженню, запіканню.
  2. Якомога частіше мийте руки з господарським милом – після їди, відвідин туалету, роботи на городі, контакту з домашніми тваринами.
  3. Овочі й фрукти бажано обдати окропом або помити під сильним струменем проточної води, але ні в якому разі не застосовувати для цього відкриті водоймища.
  4. Усі місцеві джерела води – колодязі, свердловини – доведеться почистити і продезінфікувати.
  5. Після того як вода відступить, просушити приміщення, посуд продезінфікувати, а речі випрати. Місця скупчення мишей дератизувати.
  6. Щойно помітите підозрілі симптоми – підвищення температури тіла, біль у животі, діарею, висипання на шкірі тощо – відразу ж зверніться до лікаря.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.