Гематоген не можна розглядати як джерело заліза: нині це звичайний солодкий батончик зі згущеного молока

Щойно отримуємо рекомендацію від лікаря підвищити рівень заліза в організмі, як згадуємо про гематоген. Адже цей препарат має бути зроблений на основі бичачої крові й приносити чималу користь для організму. Та чи так це насправді?

Ще наприкінці XIX століття швейцарці почали випускати мікстуру, в складі якої містилися бичача кров і яєчні жовтки. Вона отримала назву гематоген і призначалася для людей з анемією і залізодефіцитом.

Та часи змінюються. І сьогодні упаковка, на якій великими буквами вказується звична назва “Гематоген”, не має нічого спільного з колишнім цілющим засобом. Не треба бути спеціалістом, щоб уважно прочитати склад аптечного продукту з етикетки.

Гематоген не є лікарським засобом

І що ми бачимо? Згущене молоко, ванілін, цукор, жир, лактоза, альбумін тощо. Жодного натяку на щось корисне! Це ніякий не лікарський засіб, а звичайнісінький батончик із надміру великим вмістом цукру: 35,7 г на 50 г ваги.

Не можна сказати, що сучасний гематоген зовсім не містить заліза. На думку спеціалістів, у 100 г продукту присутні близько 5 мг хімічного елементу. От тільки для поповнення запасів сріблясто-білого металу в організмі цього обмаль.

Навіть дитині, щоб отримати добову норму заліза, знадобиться з’їсти за день аж 4 плитки гематогену. А це, на хвилинку, 754 ккал! Хіба може бути корисним вживання 200 г солодощів?! Не треба бути ескулапом, щоб втямити – від такого курсу лікування буде більше шкоди, аніж користі.

У 50-грамовому батончику 35,7 г цукруТак, виробники запевняють, що баланс батончика за білками, жирами, вуглеводами і мінералами максимально наближений до складу людської крові. Мовляв, гематоген здатен підвищувати рівень гемоглобіну в крові та регулювати окисно-відновлювальний рівень в організмі.

От тільки не радимо сприймати ці коричневі плитки як лікувальний засіб. Це просто солодкі батончики на кшталт снікерсів чи марсів, і більше нічого. Ними можна поласувати зрідка, але вживати при залізодефіциті регулярно недоцільно.

Нові статті

Схожі статті

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: вдача буде з вами – головне триматися за свою мету

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: зірки радять вірити в свою мрію, адже так вона обов'язково здійсниться. Астрологічний прогноз.

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?