Вперше в Україні 2-місячному малюку пересадили кістковий мозок: рідкісну хворобу виявили під час скринінгу

У дитячій лікарні "Охматдит" провели унікальну операцію. 2-місячній дитині трансплантували кістковий мозок. Подібних оперативних втручань на такому ранньому віці раніше не проводили.

У дитячій лікарні “Охматдит” провели унікальну операцію. 2-місячній дитині трансплантували кістковий мозок. Подібних оперативних втручань на такому ранньому віці раніше не проводили.

Донора для немовляти довго шукати не довелося. Ним став 4-річний старший братик хворого хлопчика. У всіх новонароджених на другу добу життя беруть кров й проводять неонатальний скринінг. Таким чином перевіряється, чи не хворий малюк на 21 рідкісну хворобу.

4-річний братик став донором для Максимка

Результати Максима виявилися позитивними. Львівський скринінговий центр дав невтішний прогноз. Експертний центр “Охматдиту” підтвердив діагноз. Вийшло так, що хворобу виявили до того, яка вона дала свої перші прояви. Маля страждає на комбінований імунодефіцит.

Зазвичай подібні пацієнти не доживають до 300 дня життя, підхоплюючи якусь інфекцію. Тож було прийнято рішення розпочати лікування негайно. Задля цього дитина потребувала трансплантації кісткового мозку.

Тепер Максимко не боїться інфекцій

Максима стали готувати до операційного втручання, яке провели, коли хлопчику ще не минуло 2 місяців. Таким чином вдалося скорегувати імунну систему дитини. Лікарі сподіваються, що тепер пацієнт виросте і житиме повноцінним життям, адже організм більше не боїться інфекцій.

До жовтня 2022 року в Україні проводили обстеження новонароджених на 4 види спадкових та вроджених захворювань. Тепер цей перелік складає 21 рідкісну хворобу. Спочатку нововведення стосувалося 12 регіонів. Нині аналізи проводять в усіх пологових будинках, окрім окупованих територій.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?