Чудодійні властивості йоду перебільшені: краще не робити йодну сіточку і не полоскати горло розчином

В умовах радянського дефіциту йод вважався ледь не панацеєю. А після Чорнобильської трагедії всі увірували, що цей медичний препарат здатен захистити від радіації. Розберімося, чи це так насправді.

Йодом українці не лише обробляють рани на тілі. З нього малюють сітку або ж роблять полоскання горла.

Йод – найкращий антисептик

Звісно, цей препарат здатен убивати бактерії, віруси та грибки. От тільки далеко не в кожну рану можна його заливати через надмірну токсичність. Краще залишити йод для хірургів, які знають, як із ним поратися. А вдома невеликі ранки чи подряпинки обробляти хлоргексидином або перекисом водню. Так буде більше користі.

Йодна сітка допомагає здолати хворобу

Йодна сітка не допоможе

У буремні 90-ті йодну сітку застосовували для лікування бронхітів, хвороб шкіри, забоїв тощо. Деякі широко практикують подібний метод лікування ще й досі. Люди не враховують, що у великих дозах йод погано впливає на щитоподібну залозу. А надмірне всотування в шкіру цього хімічного засобу може призвести до негативних наслідків. Особливо це стосується дітей та людей похилого віку. Тож краще не ризикувати.

Полоскання йодом здолає корону

Йодне полоскання не врятує

Навряд чи удасться вбити коронавірус банальним йодним полоскання горла. А от якщо недодивитися й необережно проковтнути трішки розчину, буде непереливки. Проблеми зі шлунком, кишківником та щитівкою гарантовані, наголошують медики. Розчин йоду можуть застосовувати хіба що медпрацівники для захисту при огляді пацієнта, але він ніяк не може розглядатися як ліки проти хвороби.

Йодне полоскання зніме біль у горлі

Зняти больовий синдром у горлі допоможуть пігулки на кшталт парацетамолу чи ібупрофену. Можна також застосовувати спеціальні протибольові спреї, щоб поліпшити процес ковтання. А от йод у цій справі абсолютно марний і нічим не допоможе. Натомість може виникнути йодизм – наслідок передозування препарату. Тож замість очікуваного полегшення отримаєте додатково нудоту, блювання, висипи на шкірі та навіть болі в суглобах.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?