ТОП-5 причин частіше читати художню літературу: книги мають чимало переваг і для розуму, і для тіла

Радимо вам у новому році прищепити собі нову корисну звичку – частіше читати. Лікарі переконані, що вигадані історії дуже корисні для мозку. Вони точно кращі ніж бездумне гортання стрічки соцмереж.

Причина 1: книги породжують емпатію

Емпатія – це здібність людей “бачити” ситуацію очима інших. Так, читаючи вигадані історії, ви спостерігаєте за описаним світом очима героїв, і тим самим вчитеся бути чутливішими до інших.

Причина 2: позбавляє стереотипів

Спостереження за різноманітними книжковими персонажами, які не завжди вписуються в суспільні поняття ідеальності, читачі навчаються толерантності та повазі до меншин, нужденних людей тощо. Так, були проведені дослідження – п’ятикласники, що читали уривки популярного “Гаррі Поттера” ставали терпимішими до іммігрантів, біженців та нужденних, адже брали приклад із головного героя.

ТОП-5 вагомих причин частіше читати твори художньої літератури

Причина 3: розвиває фантазію

Читаючи, найімовірніше, ви уявлятимете події в своїй голові – візуалізуватимете навколишнє середовище, зовнішність персонажів та події, що описуються в художньому творі. Це в довгостроковій перспективі допоможе вам стати куди більш креативною людиною.

Причина 4: поліпшення грамотності

Окрім розвитку уяви та емпатії, ви отримаєте ще більш приємний бонус – покращення словникового запасу. Найбільш уважні читачі ще й навчаються красиво та граматично правильно складати речення. Ті, хто часто читають, ніколи не мають проблем із висловленням власних думок, почуттів, і рідше роблять орфографічні, граматичні та інші помилки.

ТОП-5 вагомих причин частіше читати твори художньої літератури
ТОП-5 вагомих причин частіше читати твори художньої літератури

Причина 5: зменшує рівні стресу

Читання, особливо художньої літератури, де є окремий світ, купа персонажів та подій, допомагає відволіктися від проблем, знизити стрес і в довгостроковій перспективі поліпшить сон читача. Але є й інша сторона медалі: не варто “тікати” від проблем у вигадані світи Роулінг, Толкієна чи Сапковського – це може лише поглибити симптоми депресії та відрізати вас від світу.

ТОП-5 вагомих причин частіше читати твори художньої літератури

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?