Родзинки, фініки, курага, інжир чи чорнослив: дієтологи назвали найкорисніші сухофрукти для людини

Засушені фрукти і овочі – достойне джерело смаку і вітамінів. Також у цій формі смаколики дуже довго зберігаються, не потребуючи особливих умов.

Головні переваги сухофруктів – це їх доступність у «несезон», невибагливість у зберіганні та великий спектр застосування. Безумовно, будь-який засушений фрукт чи овоч буде набагато кориснішим за висококалорійний швидкий перекус. Але що обрати, коли від пропозицій розбігаються овочі? На ринку представлені курага, чорнослив, родзинки, фініки, урюк, вишні, груші, персики, яблука, манго… Щоб зробити свій вибір, варто прислухатися до експертної думки.

Що кажуть спеціалісти

Завдяки сушінню – позбавленню фруктів від 70-80% води, в сухофруктах наявно в рази більше вітамінів, мікро- та макроелементів, ніж у свіжих фруктах у рівному об’ємі. Окремо виділяють калій і магній, які корисні для серцево-судинної та нервової систем. Також сухофрукти багаті на антиоксиданти, антоциани та поліфеноли, що затримують процеси старіння в клітинах організму. Також ці сполуки корисні для здоров’я серця та очей. Все ж, найкориснішими з сухофруктів лікарі називають чорнослив і темні родзинки.

Дієтолог розповів, які сухофрукти найкорисніші для людини
Дієтолог розповів, які сухофрукти найкорисніші для людини

Але у кожного сухофрукта є свої “ефекти”, зважаючи на які можна обрати необхідні:

  • Курага виступає сечогінним продуктом;
  • Сухий інжир стабілізує кислотно-лужний баланс;
  • Родзинки мають дуже багато цукру;
  • Чорнослив має проносний ефект;
  • Сушені яблука багаті на магній.

Дієтологи рекомендують обирати не “красиві”, а тьмяніші та сухіші на вигляд сухофрукти – вищий шанс, що вони не оброблені парафіном, маслом чи сірчистим газом. Слідкуйте, щоб на них також не було цвілі. Вживати сухофрукти рекомендовано після ретельного миття, в парі з кашею або кисломолочним сиром. Якщо ви хочете пом’якшити сухофрукти, дайте їм настоятися в ледь теплій воді – кип’яток руйнує сполуки вітамінів.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?