Вітамінний мікс: добірка корисного насіння, яке обов’язково варто додати до раціону – чіа, льон та інші

Зернятка і насіння — справжній і дуже корисний суперфуд, який завжди повинен бути у раціоні здорового харчування. "Один Факт" розповість вам, яке насіння потрібно додавати до свого щоденного раціону.

Їстівне насіння є джерелом великої кількості вітамінів, корисних і поживних речовин, які необхідні організму людини для підтримки краси та здоров’я. “Один Факт” пропонує до уваги читачів огляд найбільш популярних і корисних видів насіння.

Чіа

Насіння чіа: в чому його користь?
Насіння чіа: в чому його користь?

Деякі дієтологи називають насіння чіа найбільш упакованими нутрієнтами. Вони містять в собі жирні кислоти Омега-3 та Омега-6, залізо та кальцій. Ці поєднання ідеально засвоюються людським організмом. Якщо у вас є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, то насіння чіа просто незамінні для цього. Їх зернятка під час проходження через ШКТ мають властивість збільшуватись в своїх розмірах та м’яко проходити через шлунковий тракт.

Насіння чіа може замінити собою повноцінний прийом пробіотиків і буде сприяти розростанню корисних бактерій в кишечнику — саме, там, де формується імунітет.

Порада: перед використанням зернятка чіа треба змолоти в кавомолці. В такому вигляді вони засвояться набагато краще: майже на 100%. Під час замочування насіння чіа збільшується майже в 12 разів, перетворюючись за своєю консистенцією майже на пудинг.

Кунжут

Насіння кунжуту містить в собі багато кальцію
Насіння кунжуту містить в собі багато кальцію

Насіння кунжуту — це справжня знахідка для вегетаріанців. В ньому міститься багато кальцію. В 100 г продукту міститься більше добової норми цього важливого компонента.

Цікаво, що кальцій у складі кунжуту має органічну основу, тому засвоюється дуже швидко і повноцінно.

В зернятках кунжуту міститься речовина сезамін, яка має сильні антиоксидантні властивості. Він допомагає печінці краще справлятися з токсичними речовинами.

До речі, кальцій зі складу кунжуту краще за все засвоюється разом із вітаміном D, який виробляється в організмі людини під час перебування на сонці. Тому щоденно здійснюйте прогулянки на свіжому повітрі і в ясні дні.

Льон

В насінні льону міститься багато антиоксидантів і жирні кислоти Омега-3
В насінні льону міститься багато антиоксидантів і жирні кислоти Омега-3

Насіння льону — ще один важливий продукт для людського організму. Приймати його в їжу варто тим, хто має певні проблеми з роботою шлунково-кишкового тракту. Насіння льону стимулює травлення, знімають запалення при виразковій хворобі шлунка та гастритах. Вміст жирних кислот Омега-3 в них настільки високий, що перевищує навіть кількість жирних кислот в риб’ячому жирі.

А ще насіння льону містить в собі вітаміни А і Е, які необхідні для краси жіночого волосся і шкіри.

Гарбузове насіння

Насіння гарбуза і його корисні властивості
Насіння гарбуза і його корисні властивості

Гарбузове насіння — справжній рай для вегетаріанців. Адже білка в ньому міститься навіть більше, аніж у м’ясі. А ще це насіння — ідеальний засіб проти паразитів. Навіть якщо у вас немає наявних проблем зі шлунково-кишковим трактом — жменька насіння до салату зайвою точно не буде. Особливо, якщо у вашому будинку мешкають домашні тваринки.

До складу гарбузового насіння також входить цинк, який можна використовувати в якості профілактичного засобу проти остеопорозу і захворювань щитовидної залози. Цинк взагалі дуже корисний і необхідний компонент для жіночого організму.

 

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?