Рубрики: Кіно
|
26.04.2024

Народилась в Сімферополі і знімала фільми про кохання: куди зникла Оксана Байрак, про яку вже всі забули

Оксана Байрак — кінорежисер, сценарист, акторка, продюсерка і телеведуча. Раніше її імʼя було в Україні доволі популярним. Але зараз про Байрак практично нічого не чутно. Де вона знаходиться – розповість “Один Факт”.

Оксана Іванівна Байрак народилась в місті Сімферополь, в родині юриста. Її матір була економістом і усе життя прожила в Алушті.

До початку повномасштабного вторгнення Оксана Байрак знімала в Україні по декілька художніх фільмів на рік і створила власну продюсерську студію «Studio Bayrak». Рік заснування студії: 1991. З моменту створення ця компанія випустила понад 20 фільмів та телевізійних серіалів.

Режисерка Оксана Байрак вважаϵ себе щирою українкою

Після початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року Оксана Байрак втекла до росії. Це й не дивно, бо режисерка давно мала проросійську позицію, хоч і називаϵ себе щирою українкою. Про це одного разу казав актор українського театру та кіно Сергій Калантай. Він знімався у фільмах Байрак і до початку вторгнення товаришував із режисеркою. Артист пригадав, як колись привітав Байрак із днем народження, але відповіді від неї не отримав. Невдовзі, коли Калантай побачив, як Оксана Байрак висловлюϵться про Україну — взагалі припинив із нею будь-яке спілкування.

Також Сергій Калантай розповідав, що Байрак ніколи не спиралась у своїй творчості на українського Довженка або ж Миколайчука. Та й гроші, на які вона знімала свої фільми — були російськими. Режисерка знаходила їх саме там, а потім – адаптувала в Україні.

Зараз Оксана Байрак перебуваϵ в своїй улюбленій Росії та знімаϵ там новий фільм – для пропагандистського каналу. Втім, в одному із своїх нещодавніх ефірів у соцмережі Instagram Байрак заявила, що плануϵ повернутись в Україну, бо суму ϵі за Одесою, де довгий час жила, й за іншими українськими містами. Та й взагалі – Байрак вважаϵ себе щирою патріоткою. В ефірі вона навіть заспівала “Червону Руту”.

Куди зникла королева жіночих мелодрам Оксана Байрак

Втім, з патріотизмом Байрак ледь не згодні українські митці. Окрім Сергія Калантая в бік режисерки негативно висловлювалась і Наталка Денисенко, а також Катерина Тишкевич, яка знімалась в телесеріалі від Байрак “Ничто не случаеться дважды”.

Катерина пригадувала, що королева мелодрам завжди повторювала російський наратив про братні народи, а ще жартувала колись про те, що цілком могла б вийти заміж за Володимира Путіна. На той момент Тишкевич подумала, що це якийсь жарт, але згодом — зрозуміла, що ці фрази від Байрак були недалекі від істини.

Новий фільм, який Байрак зараз знімаϵ на росії, називаϵться “Дождь на исходе лета”. В ньому приймаϵ участь російський актор Антон Батирϵв, який раніше знімався в українських мелодрамах.

Поділитись
Мітки: фільми