В Ірпені з’явилася шевченківська Катерина, у Кропивницькому – Корифей Марко: українські історичні мурали

Попри російську агресію українці всіма силами намагаються довести своє прагнення вижити й зберегти національну ідентичність. Ось і ці величезні мурали покликані нагадати історичне минуле й вселити віру у світле майбуття.

Попри російську агресію українці всіма силами намагаються довести своє прагнення вижити й зберегти національну ідентичність. Ось і ці величезні мурали покликані нагадати історичне минуле й вселити віру у світле майбуття.

В Ірпені – шевченківська Катерина

В Ірпені з’явився величезний мурал – копія картини Тараса Шевченка “Катерина”. Це найбільше настінне зображення за відомим твором. Відкриття стінопису розміром 7,8х12 м відбулося в День Незалежності України. Адмінбудівля, на якій розміщено мурал, розташована на вулиці Шевченка.

Мурал в Ірпені

Це не перша робота групи, яку очолює художниця Катерина Ведмідь, в багатостраждальному Ірпені. Раніше було зроблено величезний Літературний мурал на паркані поблизу будівлі податкової інспекції, а на бібліотечній стіні зображено президентку Європарламенту Роберту Мецолу. На створення копії роботи Кобзаря було витрачено 20 днів. Працювати було доволі складно, оскільки через риштування неможливо осягнути весь об’єм. Спонсором проєкту стало Товариство «Відважних».

В Кропивницькому – Корифей Марко

Зображення засновника українського театру Марка Кропивницького з’явилося в обласному центрі на торці будівлі напроти мерії до 140-річчя створення професійного театру. Такий подарунок місту зробив внутрішній переселенець Олександр Брітцев.

Мурал у Кропивницькому

Художник народився у Донецьку, але у 2014 році змушений був перебратися на територію вільної України – в Харків. Та невдовзі війна дісталася й туди. Тож довелося переселятися вдруге вглиб країни. Стінопис з корифеєм Марком сягає розмірів 19х24 м. Митець створив його за 2 тижні. Брітцев зобразив Кропивницького на човні, що символізує душу людини, яка несе людське тіло.

Нові статті

Схожі статті

Все почалось, коли їй було 14: Марічка Падалко розповіла про свій перший шлюб – імʼя чоловіка досі приховує

Зірка 1+1 Марічка Падалко вперше розповіла про свого першого чоловіка, ім'я якого не розкриває: що відомо про перший шлюб телеведучої та чому пішла від екс-обранця?

Корабель багатства в океані вдачі: названо 3 знаки Зодіаку, яких з 5 липня чекає щедрий подарунок долі

Життя цих трьох знаків Зодіаку буде насичене радісними емоціями, починаючи з 5 липня 2024: що очікувати Терезам, Рибам та Лев - щастя буде всюди.

“Ми спали в одному ліжку”: Володимир Ярославський розсекретив, чи дійсно крутив роман з Ольгою Мартиновською

Лише колега та дружба, чи все ж таки між ними дещо більше? Суддя "МастерШеф "Володимир Ярославський зізнався, чи мав романтичні почуття до Олі Мартиновської?

Вийшла заміж по “зальоту”: Катерина Осадча пригадала, як одружувалась з Юрієм Горбуновим, будучи вагітною

Катерина Осадча вже понад 7 років у щасливому шлюбі з Юрієм Горбуновим та вважаються міцною парою шоубізу: телеведуча розповіла, як виходила заміж з животиком.