Нацбанк ввів до обігу нову монету з серії “Видатні особистості України”: як виглядають ці 5 гривень (Фото)

В Україні в обігу зʼявилася нова монета номіналом 5 гривень. Як виглядають гроші, що належать до серії "Видатні особистості України" і кому саме вони присвячені? "Один Факт" розповість деталі далі.

В обігу українських грошей зʼявилася нова монета номіналом 5 гривень. Національний банк присвятив її випуск видатному метру кінематографії Сергію Параджанову, який народився 100 років тому.

Монету номіналом “5 гривень” віднесли до серії “Видатні особистості України”. Сергій Параджанов, на честь якого вона була випущена – став всесвітньо відомим завдяки своїм фільмам “Тіні забутих предків” та “Колір граната”.

В пресслужбі НБУ розповіли деякі деталі про нову монету номіналом “5 гривень”. Її виготовили із срібла 925-ї проби. В якості оздоблення використали патину. Монета належить до популярної серії “Видатні особистості України”.

В Україні випустили нову монету номіналом 5 гривень, присвячену Сергію Параджанову
В Україні випустили нову монету номіналом 5 гривень, присвячену Сергію Параджанову

Реверс нової монети містить на собі зображення стилізованого портрету Сергія Параджанова. На ньому ж вигравіюваний колаж із найбільш видатних кіношних робіт режисера. У верхній частині монети зроблені написи “Сергій Параджанов” та число “100”.

Загальний тираж нових монет номіналом “пʼять гривень” склав приблизно 7500 штук. Придбати монету українці зможуть вже з 10 вересня. Їх продаж буде проводитися в онлайн-магазині нумізматики НБУ.

Аверс нової монети містить на собі в дзеркальному тлі стилізоване гравіювання плодів гранату, зроблених в розрізі.

Сергій Параджанов був видатною особистістю в історії українського кінематографу. Він був яскравим представником поетичного кіно.

НБУ випустив нову монету номіналом 5 гривень, що присвячена культовому режисеру Сергію Параджанову
НБУ випустив нову монету номіналом 5 гривень, що присвячена культовому режисеру Сергію Параджанову

До речі, “Один Факт” раніше писав, що в Україні більше не буде копійок. Уряд хоче перейменувати їх в “шаг”. Головною причиною назвали те, що “копійка” – це російська символіка, від якої варто позбавлятися.

Нова назва поверне українським монетам власну ідентичність, а грошовий обіг очиститься від російського впливу.

Нові статті

Схожі статті

Вивезла в ліс: Руслана Лижичко ошелешила знахідкою у себе вдома, від якої жінки “пищать” – реакція на відео

51-річна Руслана Лижичко поділилася неймовірною історією зі свого життя. Зустріч із володаркою полів могла б завершитись для останньої не дуже гарно, але Руслана показала приклад доброти.

Живе в “чайному будиночку” на 3 поверхи і куштує іспанські делікатеси: з чим залишилася Людмила Янукович

Залишив її саму, а вона й не проти: де оселилась Людмила Янукович і чим займається зараз - має розкішний маєток у Криму та власний бізнес. Подробиці.

Безцінний подарунок для мільйонера: 9-річний хлопчик сплутав багатія з безхатьком і подарував йому долар

Успішний бізнесмен Метт Бусбіс, якому вдалося побудувати статки на сотні мільйонів доларів – розповів про подарунок, який став для нього ціннішим за ці мільйони.

Головний “краш” Насті Каменських змінився до невпізнаваності: як виглядає Потап, якому в 43 роки дають 55

Схоже, що для Потапа життя за кордоном не пішло на користь, принаймні так вважають його фанати - репер різко змінився у зовнішності та погладшав.