В Україні анонсували підвищення тарифів на воду для частини споживачів: режим економії увімкнено

Холодна вода стане дорожче для частини споживачів - названо причину. Кому з українців доведеться платити на 30% більше, коли та кому чекати на подорожчання? Читайте у нашому матеріалі

В 2024 році будуть оновлені тарифи на воду та каналізаційні стоки – але тільки для частини споживачів. Зростання вартості холодної води торкнеться лише тих абонентів, що проживають на Прикарпатті, а саме – у місті Калуш. Офіційна інформація була опублікована на сайті Калуської міської ради.

В місті Калуш планують підвищити тарифи на водопостачання
В місті Калуш планують підвищити тарифи на водопостачання у 2024 році

Підвищення тарифів обумовлено тим, що діюча вартість холодної води та стоків є збитковою. Рішення про зміну цін на послуги водопостачання було прийнято міською радою під впливом декількох факторів. В першу чергу це — збільшення тарифів на електричну енергію, а також — збільшення витрат на реагенти і оплату праці співробітникам підприємства.
В опублікованому повідомленні наголошується, що чинні тарифи з надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення не відповідають фактичним витратам, які підприємство несе за їх надання абонентам. Наприклад, у 2022 році водопостачальне підприємство Калуша недоотримало 9.7 млн. гривень, а лише за перше півріччя 2023 року — вже 5.3 млн. гривень.
Зараз в Калуші діють тарифи на водопостачання та водовідведення на рівні 18.96 та 19.46 гривень за один куб води відповідно.

Водопостачальна компанія Калуша працює собі у збиток
Водопостачальна компанія Калуша працює собі у збиток

В 2024 році планується підвищити тарифи на цю послугу (без врахування ПДВ) до 20.86 гривень за куб на воду та 21.32 гривні за каналізаційні стоки. Якщо додати до цих сум податок на додану вартість, то ціна на воду буде складати 25,03 гривні за 1 куб, а на каналізаційні стоки – 25.58 гривень за один куб.

Раніше про підвищення цін на енергоносії до ринкових параметрів заговорив голова правління Нафтогазу Олексій Чернишов. Він наголосив, що перехід до ринкової вартості газу — це лише питання часу. Але його краще розглянути після зими, бо зараз ще не на часі.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?