Не вживайте їх: помилки в українській мові, які псують солов’їне мовлення

Існують усталені фрази, які люди вживають за різних життєвих обставин. Всі звикли до них, і практично ніхто не підправляє людину, коли вона говорить щось неправильно. Розберімося, як треба казати насправді.

Придбали в магазині паличку ковбаски, але забули перевірити термін придатності. Вдома, вдягнувши окуляри, таки додивилися, що вживати продукт уже запізно. Кажете про це чоловіку, а він у серцях вигукує: “Пеняй на себе!”

Бачили очі, що купували…

Тут треба відірватися від кухонних проблем і зауважити благовірному, що правильно говорити:

“Бачили очі, що купували, то їжте, хоч і повилазьте!”

Другу частину фрази можна й не промовляти вголос. Уже з першої стане зрозуміло, що ви мали на увазі.

Якраз на кухню нагодилася старенька бабуся, дізналася, через що сварка, та й підсумувала по-своєму: “Кому щастя, кому нещастя…” Літня жінка могла б згадати не російську кальку, а чисто український вислів:

“Кому весілля, а курці – смерть”.

Напевно, замолоду не раз чула подібне від односельців. Донька, дізнавшись, що на вечерю домашні залишилися без смачного наїдку, особливо не переймається, філософськи зауважує: “Не сваріться! Ваша ковбаса виїденого яйця не варта!” Дівчина мала б насправді не копіювати російський вираз, а вжити свій, український:

“Ті нерви не варті дірки з бублика!”

Не за пару хвилин ласуватиме ковбаскою, а за кілька

Син вирішив не миритися з проблемою і заспокоїв родичів: “Зараз збігаю в магазин і куплю свіжу ковбасу, – і додає вже з порога, – зачекайте пару хвилин!” Всі вдоволено кивають головами, навіть не замислюючись, що пара – це те, що йде з чайника, коли він кипить. А правильно казати:

“Зачекайте кілька хвилин!”

Звісно, якщо хлопчина збирається ходити не довше 10 хвилин, то вираз буде відповідати дійсності. Паралельно можна вживати варіант: “декілька”, але в жодному разі не “пара”.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?