“Колу” більше не купуємо: наші пращури втамовували спрагу зовсім іншими напоями – спробуйте на смак

Ще Кобзар научав українців, щоб "свого не цуралися". Тож на черзі познайомитися, чим тамували спрагу наші пращури й взяти на озброєння рецепти цих корисних напоїв, обмеживши частку надміру калорійної "Кока-коли" у своєму раціоні.

Ще Кобзар научав українців, щоб “свого не цуралися”. Тож на черзі познайомитися, чим тамували спрагу наші пращури й взяти на озброєння рецепти цих корисних напоїв, обмеживши частку надміру калорійної “Кока-коли” у своєму раціоні.

Квас

За часів Київської Русі люди готували сирівець на основі житнього борошна чи хліба з додаванням солоду. Мешканці Полісся частіше вдавалися до фруктово-ягідного квасу, беручи за основу плоди лісових рослин. Серед них були поширені калиновики, ягідники, брусничники.

Житній квас

Гуцули віддавали перевагу яблучному квасу. Брали навпіл солодкі й кислі плоди, заливали водою, всипали трішки меленого перцю та ягід горобини. Рідину залишали настоюватися до зими, лише потім вживали.

Яблучник

Цей напій з’являвся в меню наших предків ближче до осені, коли фруктові дерева давали врожай. Цукру в нього не клали, використовуючи природну фруктозу, а от груші до яблук додавали залюбки.

Смачний яблучник

На 54-літрову місткість знадобиться 10 кг сушених фруктів. Їх слід залити перегрітою охолодженою водою. Три дні українці витримували настій у теплому місці, після цього переносили в льох, але кришкою не закривали. Дочекавшись, коли рідина перебродить, врешті закорковували її на 3 дні.

Після цього яблучник розливали по пляшках, додаючи по десятку родзинок у кожну. Закорковували, засмалювали й закопували в пісок. За 5 днів можна було відкопувати пляшки й ласувати надзвичайним смаком.

Узвар

Цей напій можна вважати національним, адже смак у нього унікальний та неперевершений. Раніше його готували з сушених яблук і груш виключно на свята. Дозволялося додавати чорнослив або ягоди – суниці, чорниці.

Святковий узвар

Фрукти заливали невеликою кількістю води, щоб узвар був густим, доводили до кипіння й трішки проварювали. Цукор зазвичай не клали, обмежуючись медом.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?