Чим відрізняється догляд за котом і собакою: кого з домашніх улюбленців краще заводити і кому хто підійде

Пухнасті домашні улюбленці можуть бути різними. Комусь до вподоби лагідні котики, а хтось більше полюбляє грайливих собачок. Розповідаємо про особливості догляду за цими тваринками.

Собачки і котики — одні з найулюбленіших та найпопулярніших домашніх тваринок. Дивлячись на них, і не зрозумієш одразу — хто ж з них краще, гарніше та красивіше. Кого краще обрати собі в друзі — кошенятко чи грайливе цуценятко, та за ким легше доглядати? Давайте розберемося детальніше.

Кого обрати: котика чи собачку?

Брати наші менші: як правильно доглядати за різними домашніми тваринками
Брати наші менші: як правильно доглядати за різними домашніми тваринками

Головне питання під час вибору домашньої тваринки стосується того, скільки саме часу ви готові їй приділяти. Також визначтесь, скільки саме коштів ви готові витрачати на домашнього улюбленця і який саме характер пухнастика вам більше до вподоби — волелюбний або лагідний.

Коти бувають різних порід, тому тут теж прийдеться робити певний вибір. Можна взяти елітного породистого малюка у заводчиків або ж надати перевагу кошеняті з притулку для тваринок. Також варто зазначити, що котики різних порід мають свої особливості характеру.

Наприклад, сіамські коти — грайливі і лагідні, але іноді можуть бути доволі галасливими. Довгошерсті котики — досить вальяжні, а ось їх короткошерсті браття — спокійні а лагідні.

Вибір собачки теж слід робити з урахуванням деяких особливостей. По-перше — це порода. Кожна з собак тої чи іншої породи має свій розмір, свої особливості харчування. Німецькі вівчарки, наприклад, потребують більше місця в помешканні. Їм потрібно більше уваги та й їдять ці собані більше, аніж коргі або чихуа-хуа.

Собаки певних порід (коргі, спанієлі, лабрадор) — доволі легко навчаються. Та й темперамент в них – більш дружній, аніж у представників бійцівських порід. Також враховуйте довжину шерсті собаки. Представниці порід із довгим шерстяним хутром потребують більш частого та ретельного догляду.

Породисті собачки користуються популярністю, але в них є величезний мінус — вони часто мають певні проблеми зі здоров’ям та можуть багато хворіти (на відміну від дворових собратів). Коштують породисті собаки дорожче і характер мають доволі складний.

Характер котів та норов собак

Кіт-блогер Степан з Харкова
Кіт-блогер Степан з Харкова

І в собак, і в котиків існують свої унікальні, тільки їм притаманні властивості характеру. Песик — це завжди символ вірності, захисту і дружби. А ось котики дарують своїм господарям відчуття стабільності і не такі вибагливі в утриманні, як собаки.

Вибір на користь собачки чи котика буде залежати лише від ваших власних вподобань і способу життя.

Умови утримання

Коти – невибагливі до умов утримання, собаки — більш товариські, але потребують створення певних умов для свого проживання. До того ж, їх потрібно щоденно вигулювати, якщо ви мешкаєте в квартирі.

Песикам потрібно більше соціального спілкування і регулярні фізичні навантаження, бо вони — дуже енергійні тваринки. Котики зі свого боку — більш самодостатні і легше адаптуються до тих чи інших умов життя.

Захист

В багатьох собак існує природний інстинкт захисту своїх володарів від зовнішньої небезпеки. Ці тварини створені матінкою-природою саме для того, щоб охороняти і захищати.
В котиків таких захисних властивостей характеру немає. Це робить їх менш придатними для виконання певних завдань по захисту свого господаря.

Дресирування

Собачки більш легко піддаються навчанню та дресурі. Їх доволі легко можна навчити певним навичкам, командам і завданням. В котиків же характер більш незалежний, і вони не дуже прагнуть виконувати чужі команди, навіть якщо їх дає улюблений господар.

Харчування

Об’єми їжі, які вживають котики — залежать лише від розмірів їх тіла. Але все одно котам потрібно набагато менше їжі, аніж собакам. Котячий корм буває консервованим рідким та сухим — у вигляді гранул. Дорослим представникам сімейства котячих на день потрібно ліше 250-300 кілокалорій на день.

Кількість їжі для собачок теж залежить від розмірів їх тіла. Собачі корми для них продають теж у сухому і вологому вигляді. На день собачкам потрібно 25-30 калорій на 500 г маси тіла на один день.

Догляд

Пухнасті друзі: як доглядати за ними
Пухнасті друзі: як доглядати за ними

Котики загалом не потребують особливого догляду для свого утримання. Купати їх треба рідко, а ось вичісувати – щоденно, особливо — якщо це довгошерста порода.
Собаки потребують більш ретельного догляду.

Стежити за їх чистотою потрібно кожен день, а після прогулянок на вулиці — мити лапи. Також собачки потребують регулярних вичісувань, обробки від бліх, купання.
Спеціальні дезінфікуючі засоби для позбавлення від паразитів необхідні і котам, і собакам. Обробку ними краще проводити в профілактичних цілях або вже після зараження тварини шкідниками.

Сумісність з роботою

Собаки потребують від людини більше уваги, аніж котики. І тому, якщо ви багато працюєте та не можете приділяти тваринці багато уваги — краще оберіть кота, адже собачкам важко залишатись одним на протязі цілого дня. Коти з самотністю примирюються набагато легше.
Тож, кого краще обрати з пухнастиків? Однозначної відповіді на це питання немає. Тут все залежить лише від потреб та інтересів господаря.

Нові статті

Схожі статті

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.

Холостяк, як знають всі: 74-річний Михайло Поплавський не завжди був самотнім – хто були його жінки

Михайло Поплавський завидний холостяк, але так було не завжди - що відомо про бурхливе особисте життя співочого ректора, який двічі був одружений.

Маркетологи від Бога: в Україні продають щасливе ліжко для тих, хто й досі шукає діточок в капусті

Українські продавці виходять на новий рівень і створюють унікальні оголошення. Вони відразу привертають увагу своєю неабиякою креативністю. Наприклад ось це – про чарівне ліжко.