ТОП-3 народні засоби, якими я відчищаю чавунну сковорідку від іржі раз і назавжди: справді надійні методи

Дуже прикро, коли улюблена чавунна сковорідка покриваєтсья іржею. Але ми знаємо, як цьому зарадити – 3 народні методи допоможуть прибрати корозію та попередити її в майбутньому. Деталі у статті.

Чавун – це чудовий матеріал. Ще наші предки користувалися цим сплавом, виготовляючи посуд, адже він виходив стійким і не давав їжі пригорати. Зараз перевагою є і те, що можна без проблем користуватися металевим посудом – адже чавун ним не пошкодиш, навідміну від антипригарного тефлонового покриття. Проте є нюанс – після миття в посудомийці чи просто попадання води, якщо її не прибрати – чавун швидко заіржавіє, і цей наліт дуже важко прибрати. Ми допоможемо вам полегшити цей процес.

Як очистити чавунну сковороду від іржі народними методами

  • Харчова сода. Щоб очистити нею чавунну сковорідку від іржі, треба всипати трішки соди та додати води, і перемішувати до утворення густої пасти. Далі кухонною губкою втирати цю пасту в плями іржі, поки вони не зійдуть. Єдиний мінус цього методу – він пошкоджує захисний шар, тому точно доведеться прокалювати сковорідку після цього.

Як видалити іржу з чавунної сковорідки та попередити її повторну появу: народні методи

  • Сіль. Як і з попереднім методом, треба всипати в сковороду сіль, додати воду до утворення пасти і втирати її губкою в іржаві сліди, поки вони не зійдуть. Після цього просто ополосніть сковорідку водою та ретельно просушіть.
  • Столовий оцет. Щоб очистити чавунну сковорідку оцтом, необхідно змішати його з водою в пропорції один до одного, і прокип’ятити цю суміш на іржавій сковороді. Далі достатньо просто вимити посуд звичайним мийним засобом і ретельно просушити.

Як попередити появу іржі на чавунній сковорідці

Щоб чавунна сковорідка не іржавіла, треба мити її лише теплою водою з використанням м’якої губки без мийних засобів, і обов’язково висушувати після попадання води. Також можна повернути чавунній посудині захисний шар такими способами:

  • Після видалення іржі обдайте сковороду кип’ятком. Шматочок тканини чи хліба просочіть рослинною олією чи смальцем і обмажте тонким шаром сковороду по всій поверхні. Ставте догори дном на решітку і відправляйте у духовку, підставивши деко під сковороду. Ввімкніть духову шафу та дочекайтеся нагріву до 180 градусів, після чого тримайте її там ще годину. Після закінчення процесу дочекайтеся повного охолодження сковорідки в духовці та вже після цього діставайте. Можна використовувати цю сковорідку для готування.
  • Розкаліть чавунну сковорідку на вогні та всипте трохи солі. “Смажте” її, поки сіль не почне стріляти та не набуде коричневого кольору. Після цього викиньте сіль і ретельно приберіть її залишки сухою губкою чи щіткою. Заборонено мочити сковорідку на цьому етапі! Далі змочіть шматок хліба чи ганчірку в олії/смальці та покрийте ним поверхню для смаження, поставте на плиту та нагрівайте доти, доки масло не перестане коптитися. Тільки після цього можна готувати на цій сковороді.

Нові статті

Схожі статті

Були і зради, і розлучення: заплутана історія кохання Юрія Нікітіна та Горбачової – дали одне одному шанс

Юрій Нікітін і Ольга Горбачова давали одне одному шанс кілька разів та все ж таки любов перемогла і попри тривалу паузу, вони знову зійшлись - як починався їхній роман?

“Став банкрутом”: відомий блогер розкрив всі карти щодо фінансів 51-річного Олега Винника – весь в боргах

Тепер стало зрозуміло, чому Олег Винник вирішив повернутись на музичну сцену - відомий блогер приголомшив новиною, що у співака немає на що жити.

3 дівчинки, 3 хлопчика: зіркові мами, у яких народжуються діти однієї статі – Осадча, Ребрик, Решетнік

В українському шоу-бізнесі є зіркові батьки, в яких народжуються діти однієї статі. Розповідаємо, в кого із знаменитих українців вдома – одні принцеси, а хто виховує одних козаків.

Зради та нерозділене кохання: Макс Барських назвав реальну причину, чому не має стосунків – “Є складнощі”

Макс Барських наразі є холостяком, але відомо, що співак мав не одні стосунки, але також неодноразово до нього проявляли невірність - музикант зізнався, з якими складнощами він зіштовхується.