Чому не можна обламувати бузок на вулиці: справа не тільки в прикметах — що кажуть юристи і біологи

Бузок починаϵ пишно квітнути в квітні та травні. Але обламувати його не можна. Які прикмети і міфи існують з цього приводу в народі — читайте в матеріалі від "Один Факт".

Коли починаϵ квітнути бузок — багато людей сприймають це як добрий знак. Лише одиниці можуть подолати спокусу і не обламати квітучі гілочки, щоб створити пишний букет для оселі. Чому саме не можна виламувати бузок — читайте нижче.

На думку біологів, які багато років присвятили дослідженню рослин — обламувати квітучий бузок категорично не можна. Справа в тому, що в народі існуϵ міф, нібито після обрізки бузок наступного року буде квітнути ще пишніше. Біологи наголошують, що “обламувати” та “обрізати” – це зовсім різні речі. Якщо ви хочте допомогти бузку і зробити його ще більш пишним — спочатку дочекайтесь, коли кущик відцвіте повністю. Потім візьміть до рук секатор і обріжте насіннячко, яке залишилось на місці суцвіть.

Звісно ж, головна причина – чому саме обламувати бузок заборонено, це намагання зберегти кущі цілими. Якщо постійно обламувати гілки, то існуϵ ризик, що чагарник завʼяне і вже нікого не буде радувати своїм цвітінням. Чим більше люди ламають гілки бузку, тим імовірніше погіршення його цвітіння наступного року. Якщо чагарник ламати постійно і регулярно — то в наступному сезоні бузок взагалі може загинути.

Чи можна обламувати бузок: що кажуть юристи?

Чому не можна обламувати бузок: що кажуть юристи
Чому не можна обламувати бузок: що кажуть юристи

Оскільки бузок, як і багато інших рослин та чагарників — росте на вулиці, то його вважають елементом державного благоустрою. Діюче законодавство нашої країни говорить про те, що псування такого чагарнику дорівнюϵ шкоді, яка наноситься майну, що належить місту. За такі дії в законодавстві передбачена відповідальність, що становить від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Прикмети про бузок, або чому його не можна рвати

Чому не можна обламувати бузок: прикмети
Чому не можна обламувати бузок: прикмети

Народні прикмети кажуть, що бузок під час цвітіння краще не обламувати — аби не втратити особисте щастя. Якщо ви запланували налагодження стосунків в родині, мріϵте про купу грошей або ж хочете позбавитись недоброзичливців — обовʼязково поставте вдома букет фіолетового бузку. Зверніть увагу, що білий бузок для цього не підходить, бо вони роблять навпаки і стають причиною сварок, зрад, розладів та злиднів.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?