Уперше за 400 років: Тіна Кароль на всю Україну заспівала стародавню українську колядку про Перемогу

Українське Різдво завжди асоціюється з родинним затишком і, звісно — колядками. В переддень свята Тіна Кароль заспівала одну із найстаріших колядок, яка з'явилася близько 400 років тому. Послухайте.

Нещодавно науковці віднайшли текст однієї зі стародавніх колядок, якій виповнилося вже 400 років. Існує припущення, що авторами цього різдвяного твору були люди, що приймали участь у відбудові Софії, яка проводилась саме 4 століття тому.

Велике християнське свято, пов’язане із народженням сина Божого Іісуса Христа — чи не найкращий час для того, аби повернути із небуття суто українську етнічну колядку. І це набуває особливого сенсу у наш скрутний час, адже головна тема стародавньої колядки — Перемога. Так, та сама Перемога, якої воліють дочекатись мільйони українців і надзусиллями виборюють наші солдатики на фронті.

Стародавня колядка зі Мшанців зазвучала вперше на Софійській площі - у виконанні Тіни Кароль
Стародавня колядка зі Мшанців зазвучала вперше на Софійській площі – у виконанні Тіни Кароль

Колядка, про яку йде зараз мова, була знайдена наприкінці XIX століття на Львівщині, в селищі Мшанець. В той час її почув, записав і опублікував поет Іван Франко. До нього в руки вона попала від тамтешнього настоятелю храму Михайла Зубрицького.

Нинішній настоятель храму у Мшанці – отець Роман, розповів, що в минулому ця сама колядка звучала і в стінах храму.

Текст колядки містить опис створення світу, відбудову Київського собору Святої Софії, війну і, звісно, Перемогу, яку українцям вдалося вибороти завдяки надісланому Богом на Землю вогняному дощеві. Є в ньому і ось такі слова:

— Ой зрубайте ж ви кедрово древо — виставте з нього святу Софію…

Насправді, стародавня колядка звучить зовсім не войовничо, а ніжно. На думку співачки Тіни Кароль — мета авторів цього твору полягала в укріпленні віри українського народу. Виконавиця розповіла, що до наших часів дійшов лише текст цього різдвяного твору, але завдяки одному дідусеві – старожилу селища Мшанці, їй та її музичній команді вдалося відтворити мелодію 400-річної колядки і накласти її на дзвони.

Напередодні Різдва дуже символічно, що цей твір прозвучав у виконанні Тіни Кароль саме на Софійській площі — біля храму. Адже в ньому йдеться не тільки про війноньку, що руйнує, а ще й про Перемогу і відбудову зруйнованого храму святої Софії. Тематика цієї колядки дуже тісно переплітається із нашим сьогоденням.

Нові статті

Схожі статті

Повітряна з рюшами, лляна чи класична чорна: які сукні на весну 2024 обрали Ребрик, Легейда і Полякова

Весна 2024 року – ідеальний час для того, щоб оновити свій гардероб. "Один Факт" прямо зараз покаже вам наймодніші сукні, які обрали для теплої погоди Даша Легейда, Оля Полякова і Лілія Ребрик.

Історія появи крашанки, найбільша паска з Донеччини та інші цікаві факти про традиції Великодня

Великдень – велике церковне свято, яке маϵ свої традиції і особливості святкування. Що цікавого ви не знаϵте про це весняне свято? Читайте відповідь в публікації від "Одного факту".

Наталія Могилевська показала, який подарунок зробила 4-річній доньці на день народження: мама здійснила мрію

Сьогодні Наталія Могилевська святкує четвертий день народження однієї з своїх донечок, тому вирішила зробити їй неймовірний подарунок, який здійснив її мрію.

Сире яйце в картопляному пюре – додавати чи ні? Кулінарний лайфхак прокоментували професіонали справи

Картопляне пюре — одна із найсмачніших страв. Деякі господині додають до неї сире яйце, а ось досвідчені кулінари цього робити не радять. Так додавати чи ні? "Один Факт" розповість.