Джоконда на картині Леонардо да Вінчі усміхається чи посміхається, таємнича чи таємна: не все так однозначно

Про таємничу Джоконду, секрет якої й досі ніхто не спромігся розгадати, чули практично всі. Навіть люди, які дуже далекі від мистецтва. А от чи відомо вам, як правильно казати: "Джоконда посміхається" чи "Джоконда усміхається"?

Про таємничу Джоконду, секрет якої й досі ніхто не спромігся розгадати, чули практично всі. Навіть люди, які дуже далекі від мистецтва. А от чи відомо вам, як правильно казати: “Джоконда посміхається” чи “Джоконда усміхається”?

Якби справа стосувалася звичайної жінки, ми б безпомилково визначили, усміх у неї на обличчі чи посміх. Відкрита, доброзичлива, лагідна людина зазвичай усміхається, а якщо кепкує чи знущається зі співбесідника – то посміхається.

Роздивитися зблизька, усміхається чи посміхається Мона Ліза, практично неможливо

Та то з пересічними громадянами все просто. А от із Моною Лізою Леонардо да Вінчі суцільна проблема. Одним здається, що вираз обличчя дівчини на картині добрий і ласкавий, і вона насправді усміхається. Інші з піною біля рота будуть доводити, що бачили Джоконду на власні очі в Парижі й певні – панянка налаштована доволі скептично, а значить, посміхається. Кожному своє.

А от із трактуванням найвидатнішої усмішки на Землі – таємничої чи таємної – можна дати однозначну відповідь: усмішка Мони Лізи таємнича і в жодному разі не таємна.

Терміном “таємничий” позначаються загадкові, невивчені, сповнені таємниць події. Що якраз відповідає нашій унікальній дамі. “Таємний” вживається стосовно секретних матеріалів, які навмисно приховують від більшості людей, і які не мають розголошуватися. Погодьтеся, до Джоконди цей термін ніяким боком не підходить.

Щоб побачити таємничу Джоконду, доведеться трішки поштовхатися

Вважається, що побувати в Парижі й не побачити унікального портрета з оптичною ілюзією, видається марною справою. От тільки ті, хто побував у Луврі, виходять звідти трішки розчарованими.

Загадкова красуня перебуває на віддалі за парапетом, ще й куленепробивним склом відгороджена. А довкола завжди штовхається стільки туристів, що годі й пробитися. Та якщо вдасться таки зробити кілька оригінальних знімків, будете вражені до глибини душі – муза художника на всіх них виглядатиме по-різному.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?