Квашена капуста: готуємо за найлегшим рецептом. У чому користь продукту та кому не можна споживати?

Квашена капуста – традиційна страва на нашому столі взимку. Цікавий факт, що такий спосіб приготування капусти вигадали ще два тисячоліття тому в Китаї

Така технологія дозволяла довго зберігати корисний овоч. Капусту заливали водою, додаючи трохи солі. Далі йшов процес бродіння і в капусти з’являвся знайомий нам усім характерний кислий смак. Ще тоді люди помітили, що вона рятує від хвороб і стали бочки зі смачним продуктом брати із собою на кораблі та у подорожі.

Користь квашеної капусти

Квашення дозволяє не тільки зберегти цінні речовини, яких у цьому овочі багато, а й навіть покращити їх харчові якості. У цьому процесі продукт насичується корисними для нашого організму бактеріями, яких там навіть більше, ніж у молочно-кислих продуктах, як йогурт і кефір.

Молочна кислота, що утворюється в процесі, приносить велику користь людям, які мають загальмований метаболізм. Містить багато клітковини, що сприяє виведенню з організму токсинів, заспокоює нервову систему, покращує сон та знижує кров’яний тиск. Корисна для людей, які страждають на діабет, оскільки допомагає регулювати рівень цукру в крові. Благотворно впливає на стан шкіри та очей.

А ще цей продукт містить велику кількість вітаміну А, марганцю, калію, органічних кислот, кальцію – регулярно вживаючи в холодну пору року цей смачний продукт, ми уникнемо застуди.

Це не означає, що її потрібно їсти багато. Краще щодня потроху – 100-150 г і бажано не пізніше п’яти вечора.

Кому краще обмежити споживання

При деяких захворюваннях, пов’язаних із підвищеною кислотністю шлунка – гастрит чи виразка, їсти квашений овоч потрібно обережно. Маленьким дітям до трьох років і вагітним жінкам теж небажано включати до меню, оскільки він може викликати підвищене газоутворення.

Рецептів квашення капусти на зиму безліч, розповімо про легкий і швидкий сучасний спосіб, який зможе зробити у міській квартирі будь-яка господиня.

Капусту треба подрібнити на тертці
Капусту треба подрібнити на тертці

Швидкий спосіб закваски в 3-х літровій банці:

  1.  Зварити розсіл: на 2 літри води – по 2 ст. ложки солі (великого помелу, не йодованої!) та цукру. Дати йому охолонути.
  2. Вибрати міцний білий качан капусти не менше 2 кг, зняти верхнє грубе зелене листя.
  3. Нашаткувати на тертці (великої або дрібної – на ваш смак).
  4. Середню моркву очистити і також натерти.
  5. Змішати капусту з морквою, злегка пом’яти руками і щільно набити в чисто вимиту 3-літрову банку.
  6. Залити охолодженим розсолом до верху банки. Банку покласти у будь-яку ємність, щоб при бродінні сік не виливався на стіл. Якщо розсіл не помістився весь у банку – збережіть його. Він знадобиться.
  7. Залишити кваситися в теплому місці на 2-3 дні. Можна спробувати вже на другу добу і якщо кислоти вже достатньо, то можна їсти або скласти в холодильник.
  8. Через деякий час ви помітите, що розсіл у банці трохи втік униз, тепер можна долити тим, що залишилося.

Далі потрібно відварити картоплю в мундирі, додати в капусту ароматної олійки та приємного апетиту!

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?