Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

Літо для багатьох людей асоціюється з різноманітними свіжими ягодами і фруктами. А ще – корисними рослинами, які в цей час ростуть на городі та луках. Багато господинь використовують літній період для того, щоб зробити зимові заготовки.

Наприклад, з середини липня можна збирати свіжі листочки та паростки запашної мʼяти. Їх засушують, а взимку – використовують для приготування різноманітних чаїв, супів, коктейлів та соусів. Ділимося із вами способами, як правильно засушити мʼяту.

Звʼязуємо у пучки

Сушка мʼяти на відкритому повітрі — найпростіший спосіб створити заготовку на зиму. Листя рослини розкладають рівним та тоненьким шаром на вовняній тканині.

Час від часу їх потрібно перевертати, щоб мʼята добре просушилася з усіх сторін.

Також рослину можна зібрати у невеликі пучки. В нижній частині їх звʼязують мотузкою і відвішують в такому вигляді на горищі або веранді. В приміщення не повинні потрапляти прямі сонячні промені. Водночас його потрібно гарно провітрювати щодня.

Електрична духовка

В електричній духовці мʼята сушиться набагато швидше. Однак при такому способі частина корисних речовин втрачається.

По-перше, треба застелити деко пергаментним папером. Далі покласти туди листя та стебла мʼяти. Температура в духовці повинна триматись на рівні + 50+60°С. Краще відрегулювати її до режиму конвекції. Дверцята під час сушки мʼяти тримати напіввідкритими.

За станом листя мʼяти потрібно ретельно слідкувати – щоб вони не пересушились.

Електросушка

Мʼяту можна висушити в електричній сушарці
Мʼяту можна висушити в електричній сушарці

Електросушка або дегідратор чудово підходить для висушування мʼяти на зиму. Листочки мʼяти розкладають на піддони та сушать при температурі + 45°С. Зазвичай на увесь процес йде приблизно 3-5 годин.

Щоб сушка проходила більш рівномірно, необхідно кожні 30 хвилин міняти піддони місцями. Коли мʼята висохне повністю, їй дають час на те, щоб вона охолола. Після цього – складають в тару для подальшого зберігання.

Зберігати сушену мʼяту краще за все в скляних банках або ж герметичних контейнерах з пластику. Ще один варіант – текстильні мішечки з хлопкової тканини.

Зберігати мʼяту краще в сухому та темному місці. Додатково в мішечки або контейнери можна розкласти пакетики селикагелю. Він вбереже приправу від плісняви.

Мікрохвильовка

Спосіб висушування мʼяти в мікрохвильовці займає мінімум часу. Після збору рослину насипають в один шар у невеличкий піддон і сушать з інтервалом 1-2 хвилин на повній потужності. Завдяки такій техніці можна контролювати процес сушки краще.

Заморожуємо листочки мʼяти

Листочки мʼяти можна не тільки сушити, але й заморожувати
Листочки мʼяти можна не тільки сушити, але й заморожувати

Мʼяту на зиму можна не тільки сушити, але й заморожувати. Листочки свіжої рослини обривають зі стебел. В чистому та сухому вигляді їх розкладають тонким шаром на обробній дошці або будь-якій іншій обробній поверхні.

Наступним етапом ставлять до морозильної камери на декілька годин. Потім дістають з морозилки та розкладають в герметичні пакети-слайдери. Їх знов прибирають у камеру холодильнику.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.