Як часто та коли треба поливати картоплю на грядці, щоб вона віддячила великими врожаями і виросла 1 в 1

Картопля — популярний овоч, який вирощують багато городників. Ця культура дуже полюбляє вологу і тому "Один Факт" підготував декілька порад, як правильно здійснювати полив бараболі на грядках.

Незважаючи на те, що картопля є популярним овочем, чимало городників не знають — як її правильно поливати. Деякі з них залишають рослину взагалі без поливу після посадки і роблять велику помилку. Адже бараболя насправді полюбляє вологу і без вчасних поливів росте і розвивається дуже погано. “Один Факт” розповість, як правильно поливають посаджену картопельку і з якою частотою це роблять?

4 правила поливу картоплі на грядках для гарного врожаю

Картоплю на грядочках варто полити не тільки вчасно, але й правильно. Наприклад, вдень цю рослину взагалі ніколи не поливають, особливо якщо на вулиці спека.

Для поливів картоплі не можна використовувати холодну воду. Рідину краще заздалегідь поставити на сонячне місце, щоб вона трохи нагрілася.

Полив картоплі в міжряддях найбільш ефективний
Полив картоплі в міжряддях найбільш ефективний

Бажано слідкувати за тим, щоб вода під час поливів не потрапляла на стебла та листя. За 14-21 день до початку збору врожаю картоплі її поливи повністю припиняють.

Найефективніший варіант поливу картоплі — в міжряддях. Волога в такому випадку розподіляється між усіма картопляними кущами рівномірно.

Коли поливають картоплю після посадки?

Картопля, як і будь-яка інша рослина — потребує регулярних та вчасних поливів. Дачники, які за цю процедуру не забувають — отримують в 2 або навіть 3 рази більший врожай.
Поливають картоплю трохи згодом після посадки у відкритий ґрунт — коли на ній сформуються хоча б 4 справжніх листочки.

Якщо виконати полив відразу після посадки, то рослина витягнеться вгору, а її коренева система залишиться слабкою та не розвиненою.

Коли полити картоплю після посадки: поради від дачників
Коли полити картоплю після посадки: поради від дачників

Важливо здійснювати поливи картоплі під час цвітіння кущів. Саме в цей період відбувається формування майбутнього врожаю культури, під землею формуються бульби певного розміру та кількості. Достатня кількість вологи в цей період розвитку картоплі гарно вплине на її врожайність.

З якою частотою поливають картоплю?

Кількість поливів картоплі буде залежати від сорту овочу, погоди та типу ґрунту, в якому росте бараболя. Якщо у вашому регіоні припустили рясні дощі, а літо не спекотне — замініть поливи підгортанням. А ось в тих частинах країни, те бувають посухи (Херсонська, Миколаївська області) — картоплю поливають обовʼязково. Якщо культура росте на глинистих ґрунтах, які довго висихають і добре тримають вологу — скоротіть кількість поливів до 2-3 разів на місяць.

Як часто поливати картоплю, щоб врожаї були великими
Як часто поливати картоплю, щоб врожаї були великими

Досвідчені дачники кажуть, що для картоплі оптимальним буде полив з інтервалом раз на 10 днів. Звісно, за умови відсутності дощів. Щоб перевірити вологість ґрунту – заглибіть в нього палець на 5 см. Якщо земля на грядці суха — треба картоплю полити.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?