Пісні, написані серцем: Джамала про депортацію свого народу, Святослав Вакарчук – про мужнього захисника

Щоб пісня набула популярності, вона має містити глибокий сенс і бути результатом гострих емоцій, пережитих автором. Саме такі композиції підкорюють найвищі щаблі чартів і підхоплюються мільйонами шанувальників.

Щоб пісня набула популярності, вона має містити глибокий сенс і бути результатом гострих емоцій, пережитих автором. Саме такі композиції підкорюють найвищі щаблі чартів і підхоплюються мільйонами шанувальників.

Джамала: “1944”

Цю композицію кримськотатарська виконавиця представила на “Євробаченні” у 2016 році. Звісно, особиста історія, розказана співачкою, не могла нікого залишити байдужим. У підсумку Джамала здобула впевнену перемогу у конкурсі.

А “1944” ввійшла у трійку лідерів конкурсних пісень усіх часів. Кращими за цю пісню вважаються лише Waterloo від ABBA та Poupée de Cire, Poupée de So від француженки Франс Галль. Болюча тема депортації кримських татар у сталінські часи переплелася з анексією Криму росіянами 2014 року. Перші два рядки написані українською мовою. Приспів містить слова бабусі співачки кримськотатарською мовою. Присутні в композиції й запозичення з пісні “Ей” Гузель К’ирим. Складний мікс за кілька хвилин передав увесь біль, якого зазнав багатостраждальний народ.

Святослав Вакарчук: “Мить”

Цю композицію не можна слухати без сліз, настільки глибокий сенс закладено в її слова. Написана пісня далеко до початку активної стадії війни й присвячена конкретній людині – мешканцю Кропивницького Вадиму. Захисник втратив у боях під Дебальцевим кінцівки, але неймовірна снага до життя не залишила молодика. Він одружився й обзавівся нащадком.

Лише одна мить – вибух гранати, і учасник АТО не пам’ятає, що було далі. Святослав Вакарчук познайомився з Вадимом у шпиталі та був вражений надзвичайною силою духу й оптимізмом молодика. Тож за 15 хвилин на світ з’явився справжній шедевр:

Напиши на чужому конверті

Те, що так, у листі не згадав

І за крок до відважної смерті

Будь таким, яким Бог тебе знав…

А оскільки Вадим не втратив життєвої наснаги, то останні рядки Вакарчука вийшли саме такими життєстверджувальними:

Не спіши…

Вже весна наступає за мить…

Нові статті

Схожі статті

Вів “Джентльмен-шоу”, був народним артистом, а що далі? Де зараз і чим займаϵться шоумен Олег Філімонов

Миколаϵвець Олег Філімонов раніше був в Україні популярною особистістю. Колись чоловік вів гумористичну програму "Джентльмен-шоу", а ось де він знаходиться зараз? Про це "Один Факт" розповість далі.

Як виглядає третій чоловік Ірми Вітовської, якого вона приховує від широкого загалу: заміж пішла у футболці

Українська акторка Ірма Вітовська була в шлюбі тричі. Хто став її третім чоловіком і чому вона пішла за нього заміж не у весільній сукні? Далі про це розповість "Один Факт".

“Червона рута” зробила Софію Ротару тою, ким вона є: легендарний композитор Володимир Івасюк доклав руку

Володимир Івасюк — український композитор, якого вважають одним із основоположників української естрадної пісні. Його хіт "Червона Рута" став шлягером. А співала його не тільки Софія Ротару.

Катя Осадча зустріла травневий ранок в смугастій піжамі біля теплого басейну: “Нарешті день вдома”

Катя Осадча показала, як проводить вихідний день в родинному маϵтку, де вона живе з Юріϵм Горбуновим. Телеведуча відпочила посеред власного двору, біля басейну. Деталі розповість "Один Факт".