Гайворонська вузькоколійка вражає іграшковими розмірами: тут усе маленьке – колії, паровозик, вагончики

Всі ми чули про Рівненську вузькоколійку, якою користуються не лише місцеві мешканці, але й туристи. Подібна "кукушка" присутня й на Кіровоградщині. Причому Гайворонська довша за свою західну колежанку на 24 км.

Гайворонську вузькоколійку визнали найдовшою не лише в Україні, але й в Європі, адже її маршрут простягається на 130 км. Коли вона з’явилася у 1897 році, то з’єднувала Струньков (нині входить до Гайворона) з Кам’янкою – нині це територія Молдови. Шлях проліг через Голованівськ, Підгороднє, Рудницю. Навіть у ХХI сторіччі вузькоколійка не втратила своїх функцій і продовжує перевозити пасажирів і вантажі.

Подібне видовище з паротягом зустрінеш нині не часто

Ширина колії всього 75 см. Звісно, на такі рейки мають ставати спеціальні локомотиви. Є такі ще з-поміж радянських Ту-2 і більш давні конструкції паровозів у стилі ретро. Тож завжди можна влаштувати екскурс у давнину. Щоб побачити унікальну вузькоколійку, треба приїхати на Гайворонський залізничний вокзал.

Маленький паротяг тягне за собою мінівагони

Місцеві мешканці звикли до “кукушки”, а туристів надзвичайно вражають мініатюрні розміри локомотива й вагончиків. Здається, що потрапив у справжню казку. І це не дивно, адже у радянський спадок нам дісталися колії завширшки 1,52 м. А тут усього 0,75 м.

Туристичний маршрут

У Карпатах є дві вузькоколійки, що перевозять туристів. Гайворонці теж час від часу влаштовують “паровозівки”. Восьмий ретро-тур із паротягом Гр-280 відбувся 18 лютого. Через необхідність ремонту було зроблено паузу. А у травні маршрут для розваг планують запустити знову.

У програмі туру катання на Волзі по рейках

Зазвичай “Гайворонський експрес” стартує у Гайвороні й простує до Бершаді. Потім туристів привозять назад. Три вагони забиваються любителями ретро під зав’язку. Адже не часто є можливість проїхати під парою зо півсотні кілометрів. У програмі: відпочинок на березі Південного Бугу. Подорожників частують кулешем, розважають українськими танцями й піснями, а ще пропонують проїхатися автомобілем по рейках.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?